Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Festivaali tarjoaa syvän sukelluksen nukketeatterin maailmaan – liike on nuken kieli

Nukketeatterin taika muodostuu siitä, kuinka eloton nukke ”herää henkiin”.

Jyväskylässä pääsee näkemään ja kokemaan suomalaista nykynukketeatteria. 9.–11.2. järjestettävän Seminaarinmäen nukketeatterifestivaalin ohjelmistossa on tarjontaa sekä lapsille että aikuisille.

Ensimmäistä kertaa järjestettävää festivaalia emännöi jyväskyläläinen nukketeatteritaiteilija Elina Lajunen. Festivaalin yhteistyökumppanina toimii valtakunnallinen nukketeatteritaiteilijaverkosto Aura of Puppets. Lajunen iloitsee siitä, miten monipuolinen kokonaisuus festivaalista muodostui.

– Festivaali tarjoaa syvän sukelluksen nukketeatterin maailmaan, Lajunen kertoo hymyillen.

Festivaalin ohjelmistossa on esimerkiksi lastenkirjasarjaan pohjaava Prinsessa Pikkiriikki ja aikuisille suunnattu arkinen satu Ennen Peukalo-Liisaa. Yksin ihminen -esitys tarjoaa futuristista scifi-nukketeatteria, Kysymyksiä Karjalasta puolestaan käsittelee evakkoutta ja karjalaisuutta.

Esitykset ovat Villa Ranassa, Vakiopaineessa, Piipunrannan Klubilla sekä Huhtasuon kirjastolla ja Jyväskylän kaupunginkirjastolla.

Jyväskylässä ei ole Elina Lajusen tiedon mukaan nähty aiemmin vastaavan mittakaavan tapahtumaa, joka keskittyisi pelkästään nukketeatteriin. Hän uskoo, että paikkakunnalta löytyy yleisöpotentiaalia, sillä Jyväskylä on varsin vilkas teatterikaupunki.

– Yleisöllä on nukketeatterissa supertärkeä rooli. Esitys syntyy aina vuorovaikutuksessa katsojien kanssa, Lajunen sanoo.

Turun Taideakatemiasta nukketeatteritaiteilijaksi valmistunutta Elina Lajusta kiehtoo, kuinka nukketeatteri on teatteritaiteen muoto, jossa yhdistyvät kaikki eri taidelajit. Hän kokee, että nukketeatteritaiteilijalta vaaditaan uteliaisuutta, näkemystä ja leikkisyyttä.

– Nukketeatterissa ihminen on samaan aikaan esillä, mutta kuitenkin piilossa. Oma ego pitää osata siirtää sivuun ja antaa huomio ja tila nukelle.

Nukeilla on suuri rooli esitysten tunnelmassa ja visuaalisuudessa. Nukketeatterifestivaali tarjoaa kurkistuksen erilaisten teatterinukkejen maailmaan. Festivaalilla tullaan näkemään muun muassa palikkateatteria, kaksiulotteisia paperinukkeja ja villalangasta valmistettuja nukkeja.

Elina Lajunen kokee nukketeatterin ytimen ja samalla taian olevan siinä illuusiossa, että eloton nukke herää ikään kuin henkiin nukketeatteritaiteilijan käsissä. Esitykset pohjaavat usein vahvasti nuken liikkeeseen. Nuken asentojen ja eleiden avulla ilmaistaan myös tunnetiloja.

– Liike on nuken kieli, Lajunen kuvailee.