Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suunta on nyt vakaasti kansainvälisille markkinoille – palkinnoksi saatu koulutus opastaa miten se tehdään

Heli Mäkirannan suunnittelemat valaisimet tunnetaan myös Vain elämää-valaisimina.

Muuramelaisen QUU Designin perustaja Heli Mäkiranta hihkui pari viikkoa sitten puhelimessa niin paljon, että arveli soittajan pitäneen kättä korvansa suojana. Mäkiranta sai puhelussa tietää olevansa yksi kahdestatoista voittajasta, joka sai kilpailun palkintona luottoyhtiö Visalta 10 000 euron apurahan ja vuoden henkilökohtaisen koulutuksen. Lisäksi hän sai Visalta stipendin, joka mahdollistaa hänelle toisenkin kansainvälisen, vuoden kestävän koulutuksen.

Mäkiranta perusti yrityksensä viitisen vuotta sitten. Alku oli vauhdikas, sillä kun hänen verkkokauppansa oli ollut auki kuukauden, Voguessa julkaistiin juttu, jossa oli hänen suunnittelemiaan valaisimia. Sen jälkeen valaisimet olivat hyvin nopeasti tunnettuja Suomen sisustuspiireissä.

Kun ne olivat neljä vuotta sitten ensimmäisen kerran mukana Vain elämää -ohjelman sisustuksessa, muutkin kuin alan ammattilaiset ja harrastajat noteerasivat lasi- ja puupalloiset valaisimet. Verkkokaupassa alkoi sellainen huiske, ettei suunnittelija ollut edes osannut unelmoida sellaisesta.

– Valaisimieni muotoilu on edelleenkin yksinkertainen ja skandinaavinen. Tuotteissa on tärkeää myös kestävä kehitys. Olen tuonut aina esiin oman yrityksen toiminnassa pienyrittäjyyttä sekä keskisuomalaista käsityötä.

Skandinaavinen suunnittelu ja värimaailma ovat suomalaisille tuttuja ja Heli Mäkirannan mukaan se on kansainvälisesti hyvässä nosteessa.

– Sisustuksessa käytetään taas yhä enemmän värejä. Minulla onkin tulossa uusi mallisto tänä keväänä, jossa on vahvoja värejä.

Heli Mäkirannan suunnittelemat valaisimet ovat kiinnostaneet julkisuuden henkilöistä esimerkiksi Valtteri Bottasta, joka halusi ne vapaa-ajan asuntoonsa Kilpisjärvelle.

Kun alku oli melko lentävä ja vuoden 2021 koronavuonna myynti kasvoi 400 prosenttia, viime vuonna Heli Mäkiranta käytti paljon aikaa yritystoiminnan kehittämiseen. Yrityskuvaa ja brändiä on ”kirkastettu” ja verkkokaupan valikoimaa yksinkertaistettiin.

Yksi Visan kilpailuun osallistumisen kriteerinä oli, että yritys on vähintään 51 prosenttisesti naisomisteinen. Mäkirannan yritys on sitä sataprosenttisesti.

– Sain tietää kilpailusta Suomen Yrittäjien kautta. Kisaan osallistuttiin täyttämällä hyvin perusteellinen lomake. Kilpailu on järjestetty ennen Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja tänä vuonna se oli kohdennettu Pohjoismaihin. Osallistujia oli noin 2 500 ja palkinnon sai 12 osallistujaa.

Arviossa katsottiin esimerkiksi sitä, kenellä on kansainvälistä potentiaalia. Heli Mäkirannalla on ollut suunta kansainvälisille markkinoille jo muutaman vuoden ajan. Brittien markkinoilla tuli vastaan brexit, Saksaan suuntautuessa alkoi korona ja nyt vaikuttaa kaikkeen hintojen nousu.

Mutta suunta on vakaasti edelleen ulkomaille, ja siihen kilpailun palkinto ja koulutus nimenomaan tähtäävät.

– Minulla alkoi jo tammikuussa kansainvälinen koulutus etänä ja sitä on kaksi kertaa kuukaudessa. Minulta kysyttiin niitä osa-alueita, joissa koen olevani vahvoilla ja vastaavasti mihin koen tarvitsevani lisäkoulutusta. Sen olen oppinut, että pitää olla hyvin valmis esimerkiksi kertomaan itsestään yrittäjänä ja omasta yrityksestään, kun lähtee kansainvälisille markkinoille.

Heli Mäkiranta kokee menevänsä koulutuksissa hieman epämukavuusalueelle, mutta pitää sitä vain hyvänä asiana.

– Ajattelen, ettei kehity ellei haasta itseään. Tällainen koulutus on just sitä mitä olen tarvinnut.