Hoofin on opiskelijoiden ideoima myyntialusta, joka tähtää myös ekologisempaan hevosurheiluun.
Ramsesta toimittajan läsnäolo ei kiinnosta, mutta Tepi ja Kassu ovat niin innoissaan laitumella kameransa kanssa pyörivästä toimittajasta, että valokuvien otosta ei ole tulla mitään. Joka toisessa kuvassa linssin eteen on kiilannut hevosen turpa tai kuvattava Nina Nurmesviita, 23, on vähintäänkin peittynyt hevosen harjan taakse.
Ollaan tekemässä juttua Nurmesviidan yrityksestä nimeltä Hoofin. Nimi kumpuaa kaviota tarkoittavasta englanninkielisestä sanasta hoof ja Suomen tunnuksesta fin.
– Ennen kuin me keksittiin oikea nimi, käytimme nimeä Heppakauppa, mutta kukaan ei oikein ottanut meitä tosissaan, Nurmesviita sanoo ja nauraa.

Tosissaan ottaminen, uskottavuus ja luotettavuus ovat Hoofinin perusasioita. Osuuskuntana toimiva yritys tarjoaa käytettyjen hevostarvikkeiden jälleenmyynnille turvallisen ja luotettavan alustan. Sellaisesta on ollut pulaa ja erityisesti Facebookin ryhmissä myyntiin liittyy ikävän paljon epärehellisyyttä.
– Tarvikkeet ovat kalliita hevosurheilussa ja silloin riskinä on, että mukana on myös huijareita, jotka eivät toimita tavaraa tai tavara ei vastaa lupauksia, Nurmesviita kertoo.
Ennen kuin me keksittiin oikea nimi, käytimme nimeä Heppakauppa.
Moni huijari tekee tiliä myös ostajien viitsimättömyydellä. Kun myytävä tuote on arvoltaan pieni, ei huijattu vaivaudu aina tekemään rikosilmoitusta. Tällöin pienillä huijauksilla voi tehtailla ison potin ilman jatkotoimenpiteitä.
Hoofinissa huijata ei voi, sillä alustan ostot kulkevat maksunvälityspalvelu Stripen kautta, josta ne vapautuvat eteenpäin vasta asiakkaan saatua tuotteen.
Hoofin on neljän nuoren yrittäjän – Nurmesviidan, Erika Mäen, Joona Takkulan ja Jutta Järvisen – osuuskunta. Alkunsa se sai Tiimiakatemialla eli Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjäkoulutuslinjalla. Nyt tekijöistä osa on jo valmistunut, osalla opinnot ovat kesken.
– Me saimme Yritystehtaalta tuotekehitysrahaa ja se nopeutti kehitystä huomattavasti. Muutoinkin on hyvä, että mukana on sparraamassa ulkopuolinen taho, Nurmesviita kiittelee.
Yritystehdas on Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian omistama inhouse-yhtiö.
Nurmesviita kokee yrityksessä tärkeäksi tehdä osaltaan hevosurheilusta ekologisempaa. Hän sanoo, että harrastus tuottaa helposti suuria hiilijalanjälkiä, kun varsinkin ammattipuolella hevosia kuskataan kärryllä ja lennättäenkin paikasta toiseen. Hevostarvikkeiden kierrättäminen on järkevää myös siinä mielessä, että hinnakkaat ja kestävät välineet kestävät kyllä käyttäjältä toiselle.
Hoofinin kautta tehtyjen kuukausittaisten myyntien osalta puhutaan vasta tuhansien eurojen summasta, mutta ajatuksena on, että myyntialusta voisi tulevaisuudessa laajentua kansainväliseksi toimijaksi. Nurmesviita toteaa suomalaisuuden olevan hyvä tekijä uskottavuuden rakentamisessa kansainvälisten markkinoiden suhteen, sillä bisnesmaailmassa suomalaiset tiedetään lähtökohtaisesti luotettaviksi.

Nurmesviita aloitti hevosharrastuksen 7-vuotiaana äitinsä vietyä hänet tallille. Nykyisin hän kisaa kenttäratsastuksen kansainvälisissäkin kisoissa. Nurmesviidan tiimi ylsi kolmanneksi Nordic Eventing Challenge -kisassa ja SM tasolla hän sai pronssia vuonna 2020.
– Toivoisin, että voisin tehdä yritystyötä Hoofin kautta ja toimia puoliammatillisesti ratsastajana ja valmentajana, Nurmesviita sanoo.
Ajatuksena on myös mahdollinen muutto Keski-Eurooppaan, jossa kisakausi on Suomea huomattavasti pidempi ja liikkuminen kisakohteisiin vaivattomampaa. Ensin Nurmesviita kuitenkin hoitaa ainakin opinnot loppuun ja lähtee maailmanympärysmatkalle, joka kuuluu perinteisesti monen tiimiakatemian valmistuneen suunnitelmaan.