Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokkitiimi, into kokkaamiseen ja treenaus ovat arvokkaan voiton takana

Kokkikisan voittaneen Saku Karstilan valtteja keittiössä ovat rauhallisuus ja tarkka suunnittelu.

Jyväskyläläinen Saku Karstila kokkasi 22.1. voitokkaasti Helsingissä ja on nyt Nuorten kokkien Suomen mestari 2023. Hän täytti marraskuussa 18 vuotta ja olisi voinut osallistua kisaan 27-vuotiaaksi asti.

– Minulla oli vahvat fiilikset kisan aikana, että voisin päästä pistesijoille keittiötyöskentelyn ansioista. Kaikki meni kuin olin suunnitellut. Olin silti yllättynyt voitosta ja ylpeä itsestäni. Olen kiitollinen Gradialle ja kokkitiimille. Ilman heitä en voisi osallistua kisoihin, sillä olen saanut sieltä paljon hyvää oppia ja mahdollisuuden treenata kisoihin.

Saku Karstila olisi voinut jo valmistua opinnoistaan, mutta hän jatkaa niitä vielä kuuden viikon ravintolaharjoittelussa Puolassa. Sen jälkeen hän siirtyy kesätöihin Kuokkalan kartanoon, jossa hän on suorittanut myös yhden harjoitteluistaan. Jyväskylässä hän on työskennellyt kokkina Vesitorni Restaurantissa.

Karstila asui Joutsassa ennen muuttoaan Jyväskylään. Hän päätti tulla Jyväskylään opiskelemaan, vaikka toinen vaihtoehto olisi voinut olla esimerkiksi Lahti.

– Pyrin tänne, kun moni tuttu haki samaan kouluun. Priimuksella on tosi hyvä maine varsinkin kisojen suhteen. Gradialla on kymmenen mitalia putkeen kokkien Taitaja-kisoista. Voitimme opiskelijakaverini Lauri Tiilikaisen kanssa viime vuonna Taitajat-kisan. Muutenkin oppilaitoksen opiskelijat ovat menestyneet hyvin, koska meillä on hyvät valmentajat.

Nuorten kokkien kilpailussa piti tehdä neljälle henkilölle kolmen aterian ruoka. Kilpailijat tiesivät raaka-ainelaatikon sisällön etukäteen, mutta alkuruokakala kerrottiin paikan päällä ja osallistujilla oli puoli tuntia aikaa suunnitella menu. Jälkiruuan raaka-aineet eli omenan ja kuivatut luumut kisaajat saivat tietää paikan päällä.

– Olin miettinyt ennen kisaa kaikkia vaihtoehtoja mielessäni valmiiksi jälkiruuan vaihtoehdoista. Ateria piti valmistaa 3,5 tunnissa ja pahin vastus oli aika. Siinä ajassa tehdään mitä ehtii ja tärkeintä on, että ruoka maistuu hyvälle ja työskentely keittiössä on sujuvaa. Itse kisatilanteessa sain kiitosta rauhallisuudesta keittiöstä. Tärkeässä osassa on myös keittiön siisteys ja hygienia.

Saku Karstilan äiti on sanonut, että poika on katsonut pienestä lähtien esimerkiksi television kokkiohjelmia. Kovin innostus syttyi kotitaloustunneilta yläkoulussa.

Vaikka hän on ehtinyt jo kokata paljon, Saku sanoo, että hänellä on vielä paljon esimerkiksi uusia raaka-aineita kokeiltavana.

– En tiennyt ennen opiskelua vaikkapa maa-artisokasta mitään ja nyt se on yksi lempiraaka-aineistani. Kaloista ahven on suosikkini ja lihoista poro. Jälkiruuissa on uusi tuttavuus paahdettu valkosuklaa. Valkosuklaa laitetaan pellille 175 asteeseen ja suklaa saa olla uunissa noin viisi minuuttia. Se tummuu vähän paahteiseksi. Jäähtyneenä siitä tulee vähän keksimurumaista ja maku muuttuu.

Nuorten kokkien Suomen mestarina Saku Karstila pääsee kilpailemaan syksyllä Turkkiin MM-kisoihin, ja niitä kisoja hän odottaa mielenkiinnolla.