Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaala Novan piha on sinisten merkkien viidakko, jossa kannattaa ajaa suosiolla pysäköintitaloon

Päivystyksestä voi pyytää apua pysäköinnin ajaksi, jos on yksin lapsen kanssa liikkeellä.

Sairaala Novan ovien edustat ovat sinisten pysäköintiä rajaavien ja ohjaavien merkkien viidakko, jossa sairaalalla harvoin asioiva menee helposti sekaisin. Novan kahden pääoven edustalla on muutamia pysäköintipaikkoja, joista valtaosa on varattu lyhyelle saattoliikenteelle, inva-luvallisille, takseille ja hätäpäivystäjille. Hätäpäivystäjät ovat lääkäreitä, joiden pitää päästä nopeasti sairaalaan.

Hyvinvointialueen teknisten palveluiden palvelujohtaja Mika Paananen neuvoo, että helpointa Novassa asioidessa on viedä auto suosiolla vanhaan tuttuun pysäköintitaloon tai Nova 1:n oven edustalla olevalle puomein varustetulle pysäköintialueelle. Nova 1:n ovi sijaitsee Kypärämäen puoleisessa päässä ja Nova 2:n ovi vanhan sairaalan puoleisessa päässä.

Entä jos pitää päästä päivystykseen jalkansa loukanneen lapsen kanssa? Oven edustalla saa pysäköidä vain 15 minuuttia, joka hädin tuskin riittää edes hoidon tarpeen arviointiin pääsyyn. Vaihtoehtoina on kantaa lapsi asiakaspysäköintipaikoilta sairaalaan tai jättää lapsi odottamaan päivystykseen pysäköinnin ajaksi.

– Saattoliikennepaikkojen tarkoitus on, että saatettavan voi tuoda lähelle ovea ja vielä auton sen jälkeen pysäköintipaikalle. Ymmärrän, että pientä lasta ei voi sellaisessa tilanteessa jättää yksin pysäköinnin ajaksi. Henkilökunnalta voi kysyä silloin apua. Päivystyksessä on erikseen lasten alue, joka on suunniteltu juuri lapsia silmällä pitäen, neuvoo Sairaala Novan päivystyksen ylihoitaja Jarmo Hiekkataipale.

Ennen päivystykseen saapumista neuvotaan soittamaan päivystysapuun numeroon 116 117. Numerossa asiantuntija arvioi, onko tarvetta lähteä päivystykseen. Pysäköintiohjeita päivystysavusta ei kannata kysellä, sillä numero on valtakunnallinen, eikä asiantuntija välttämättä tunne Novan ympäristöä.

Sen sijaan Sairaala Novan verkkosivuilta löytyy saapumisohjeet ja kartta pysäköintialueista.

Pysäköinti on sairaalan ympäristössä tiukasti säänneltyä ja rajattua, koska tilaa on vähän.

– Jos yhteisesti sovittuja pelisääntöjä ja ohjeita noudatetaan, liikenne saadaan sujumaan, Paananen uskoo.

– Merkit ja ohjeistukset ovat normaaleja pysäköintiliikennemerkkejä, kyllä niiden kanssa pärjää, Hiekkataipale lisää.

Välillä merkkien tulkintaa hankaloittaa ilkivalta. Esimerkiksi ambulanssipihalle ajokieltoa tarkoittavan liikennemerkin nuoli käännetään usein eri suuntaan.