Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | ”Puolueiden pitää sitoutua talouden tasapainottamiseen, ja se tarkoittaa jostain luopumista”

Suur-Jyväskylän Lehdessä julkaistaan vaalien alla eri tahojen ja ihmisryhmien ajatuksia tulevista eduskuntavaaleista. Tällä kertaa kysymyksiin vastaa Keski-Suomen Kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen.

Mitä elinkeinoelämälle kuuluu?

Elinkeinoelämällä on mennyt poikkeusvuosista huolimatta suhteellisen hyvin. Nämä vuodet ovat kohdelleet yrityksiä eri tavoin. Aina poikkeusajassa on niitä, jotka hyötyvät ja niitä, jotka kärsivät.

Kyselyssämme keskisuomalaisista yrityksistä optimistisina toimialansa tunnelmia piti vain 24 prosenttia, kun pessimistien osuus oli 43 prosenttia. Kustannusten nousu on aiheuttanut sen, että yli puolet arvioi kannattavuutensa heikkenevän tänä vuonna. Heikkenevästä suhdanteesta huolimatta näyttää siltä, että työllisyystilanne jatkuu kohtuullisen hyvänä.

Tällä hetkellä yritysten toimintaa rajoittaa raaka-aineiden ja komponenttien hintojen nousu, riittämätön kysyntä ja puute ammattitaitoisesta työvoimasta. Elinkeinoelämä kantaa huolta palkkaratkaisuista ja sitä kautta kilpailukyvystä. Toivottavasti palkkaratkaisut ovat maltillisia ja ne saavutetaan mahdollisimman nopeasti. Suomella ei ole varaa työtaisteluihin.

Mikä arjessa huolestuttaa?

Takana on monta poikkeusvuotta eikä tästäkään näytä tulevan sen helpompaa. Korkojen nousu, energian hinta, inflaatio, geopoliittinen tilanne, kuluttajien ostovoima, työehtosopimuskierrokset ja pula työntekijöistä huolestuttavat.

Mikä on paremmin kuin ennen?

Ennen oli kaikki paremmin. No ei… Ehkä ennen, jos tarkoitetaan aikaa ennen koronaa, oli toimintaympäristö stabiilimpaa tai ennakoitavampaa. Korot olivat matalalla, samoin inflaatio, ei ollut kaupparajoituksia, sodasta puhumattakaan. Luottamus oli korkealla ja usko tulevaisuuteen vahvempi.

Mistä asioista vaaleissa pitäisi puhua?

Nämä ovat talousvaalit. Puolueiden pitää sitoutua talouden tasapainottamiseen, ja se tarkoittaa jostakin luopumista ja asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen.

Talouden hoitoon tulisi perustaa parlamentaarinen työryhmä. Talouden suunnittelu on pitkäjänteistä työtä. Työryhmän työskentelyajan tulee olla riittävän pitkä, vähintään kaksi vaalikautta. Valtion budjetti ei voi nojata pelkästään talouskasvun varaan, vaan leikkauksiakin on tehtävä. Poliittisilla päättäjillä tulee olla rohkeutta kertoa leikkauskohteensa. Äänestäjien tulee tietää, mihin palveluihin meillä on tulevaisuudessa varaa.

Viime vuodet ovat näyttäneet, että maailmalta tulee meistä riippumattomia ajureita, jotka vaikuttavat meihin. Tärkeää on keskittyä niihin asioihin, joihin voidaan itse vaikuttaa.

Lisäksi toivon keskustelua teemoista, jotka ovat ratkaisevia Suomen tulevaisuuden menestymiselle. Kauppakamareiden eduskuntavaalitavoitteisiin on nostettu neljä teemaa – osaaminen, vahva julkinen talous ja kannustava verotus, investointien ja vihreän siirtymän vauhdittaminen sekä Suomen saavutettavuus ja logistinen kilpailukyky.

Mikä saa sinut vaaliteltalle?

Menen kuuntelemaan mitä ehdotuksia ja ajatuksia ehdokkailla ja puolueilla on noihin edellä mainittuihin teeseihin ja asioihin.