Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Indieklubi Jyväskylän ”Taju kankaalla” -festivaali esittelee paikallista elokuvatuotantoa Villa Ranassa

Indieklubi Jyväskylä perustettiin vuosi sitten ja nyt käsillä on sen ensimmäinen tapahtuma.

Jos Taju kankaalla -festivaalin kangas-sana kirjoitettaisiin isolla, voisi festivaalin loogisesti kuvitella sijaitsevan Jyväskylän Kankaan alueella. Näin ei kuitenkaan ole. Valkokangas laskeutuu Kino Auroran tiloissa Villa Ranassa. Elokuvatapahtuman tuotannosta nautitaan myös alasalissa näyttöpäätteiden kautta.

Kyseessä on vuosi sitten perustetun Indieklubi Jyväskylän järjestämä tapahtuma, joka näyttää lauantaina 28.1. keskisuomalaisia audiovisuaalisia tuotantoja elokuvista, musiikkivideoihin ja trailereista dokumentteihin.

Alakerran salissa filmit pyörivät veloituksetta ja yläsalin katsomon yhdeksän elokuvaa näkee yhden lipun hinnalla. Ohjelmaan kuuluu muun muassa teatteriohjaaja Antti Viitamäen kaksi elokuvaa. Yksi tapahtuman filmeistä on Matti Koskimaan käsialaa. Hän on myös 15-jäsenisen Indieklubin perustaja.

Koskimaa, 28, kertoo, että tapahtumassa on luvassa myös tekijöiden tapaamista alasalissa, sekä pientä oheisohjelmaa.

Tämä on ensimmäinen tapahtuma, mutta katsotaan sitten, tuleeko tälle jatkoa.

Tapahtuman avoimessa haussa paikallisia tuotantoja tarjottiin noin tuplasti enemmän kuin mitä ohjelmaan mahtui. Lyhyimmillään filmit ovat kolmen minuutin mittaisia, pisimmillään sadan.

– Tekijät ja kuvauspaikat ovat keskisuomalaisia, mutta ei Jyväskylä mitenkään erityisesti ole filmeissä pääroolissa, Koskimaa arvioi.

Indie on lyhenne sanasta independent eli sitoutumaton. Koskimaa määrittelisi indien nimenomaan taloudellisista tekijöistä vapaana tuotantona.

Kaupallisissa produktioissa voi olla mukana ulkopuolinen taho, joka sanelee sisältöä, mutta indietä tehdään useimmiten omarahoitteisesti taiteen ehdoilla. Koskimaa muistuttaa, ettei tämä tarkoita sitä, etteikö indie-elokuvastakin voisi tulla kassahittiä ja laajalle levitettyä tuotantoa. Näinkin on monta kertaa tapahtunut.

Jyväskylän Indieklubien jäsenistä moni tekee filmejä töiden ja opintojen ohessa. Näin myös Koskimaa, joka opiskelee yliopistolla aikuiskasvatusta. Elokuvien tekeminen on yhteisöllistä ja yksi Indieklubin perustamisen syy olikin luoda yhteinen toimintafoorumi, jossa jaetaan tietoa, kohdataan toisia tekijöitä ja ideoidaan yhdessä. Tällaisesta palaverista sai alkunsa myös Taju kankaalla.

– Meillä on kova tahtotila tuoda paikallisille teoksille näkyvyyttä. Tämä on ensimmäinen tapahtuma, mutta katsotaan sitten, tuleeko tälle jatkoa. Tulevina vuosina tähtäimessä on valtakunnallinen tapahtuma, jossa nähdään laajemminkin suomalaisen indie-scenen mielenkiintoisinta antia – kuitenkin aina paikallisuutta painottaen, Koskimaa sanoo.

Taju kankaalla -elokuvatapahtuma Villa Ranassa lauantaina 28.1.