Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: "Maalaukset kertovat tarinan, joka alkaa siitä kun ihminen tutustuu päihteisiin ja putoaa niiden maailmaan"

Venna Sievinen on käsitellyt maalauksissaan syrjäytymisteemaa. Syntyi kuvaus elämästä, joka ei mene odotusten mukaan

Venna Sievisen abstrakteista akryylimaalauksista koostuva Underwater-näyttely on esillä Huhtasuon Kylätoimistolla, joka on kaikille avoin matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Sievinen on itseoppinut taiteilija. Näyttelyteoksissaan hän on käsitellyt perheenjäsenensä päihderiippuvuutta, joka johti syrjäytymiseen ja lopulta kuolemaan epäselvissä olosuhteissa.

Sievinen kertoo prosessoineensa itselleen henkilökohtaista aihetta maalaamisen kautta. Aiheen parissa työskentely oli Sieviselle raskasta, mutta toisaalta maalaaminen tuntui myös terapeuttiselta. Sievinen luonnehtii näyttelyn maalausten olevan kuvaus elämästä, joka ei mene odotusten mukaan.

– Maalaukset kertovat tarinan, joka alkaa siitä kun ihminen tutustuu päihteisiin ja putoaa niiden maailmaan, Sievinen kuvailee.

Sievisen maalauksista voi löytää viittauksia vedenalaiseen maailmaan sekä värien että muotokielen kautta. Työt kuvaavat muun muassa heijastuksia, sukeltamista ja hukkumista. Synkempiä aiheita kuvaavat teokset ovat sävyiltään hyvin tummia, joissain maalauksissa puolestaan kajastaa valoa kuin antaen toivoa siitä, että päihteiden maailmasta voisi ehkä päästä vielä pois. Sievinen on maalannut näyttelyn teokset pääasiassa sinisen ja vihreän sävyillä.

– Nämä värit eivät ole minulle yhtään tyypillisiä, yleensä tykkään maalatessani punaisesta, Sievinen pohtii.

Sieviselle vesi symboloi maalauksissa muun muassa pinnan alle joutumista. Hän on pohtinut, mitä tapahtuu jos ihminen vedetään syvyyksiin jo nuorella iällä. Sievinen on aiemminkin käsitellyt maalauksissaan syrjäytymisteemaa. Aihe kiinnostaa häntä ajankohtaisuutensa vuoksi.

– Nuoriso voi huonosti, ja näyttelyni on kannanotto mielenterveyspalveluiden toimimattomuuteen, Sievinen kertoo.

Sievinen maalaa kerroksellisesti. Joissain teoksissa maalia on paikoin hyvinkin paksulti, mutta vastapainona töissä on kepeämpiä kohtia ja ohuempia maalikerroksia, joista kangas saattaa kuultaa läpi. Sievinen hyödyntää maalauksissaan myös valumia. Hän kertoo, ettei luonnostele etukäteen, vaan aloittaa maalaamisen suoraan kankaalle.

– Koen, että olen maalatessani ikään kuin osa sivellintä, ja kuvat vain lähtevät tulemaan jostain, Venna Sievinen sanoo.

Venna Sievinen: Underwater Huhtasuon Kylätoimisto 28.2.2023.