Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talentti Sammonkatu myy kirjat ja vaatteet kilohinnalla

Naistenvaatteet ovat kierrätysmyymälän ykköstuote.

Jyväskylän Katulähetyksen kierrätysmyymälä Talentti Sammonkatu avasi ovensa marraskuun alussa. Vastaavana ja työvalmentajana toimiva Jarno Puttonen kertoo, että kierrätysmyymälä toimii noin neljänsadan neliömetrin liiketilassa.

– Valikoimassamme on muun muassa vaatteita ja muita tekstiilejä, kodintavaraa ja jonkun verran myös huonekaluja, Puttonen listaa.

Jyväskylän Katulähetyksen alaisuudessa toimivat myös Talentti Harjunporras ja Talentti Seppälänkangas. Kaikkien Katulähetyksen kierrätysmyymälöiden toiminnasta saatava tuotto ohjataan paikalliseen auttamistyöhön.

– Sammonkadun myymälä työllistää 12 henkilöä, jotka ovat erityyppisissä työsuhteissa, kuten palkkatuella, kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa.

Talentit toimivat lahjoitusperiaatteella, eli ihmiset lahjoittavat tavaraa, joka hinnoitellaan ja myydään Talentin väen toimesta.

– Kaikenlaista ehjää, siistiä ja puhdasta tavaraa voi tarjota. Meillä on myös noutopalvelu, eli noudamme lahjoitettavat huonekalut ilmaiseksi Jyvässeudulta. Huonekaluja lahjoittaessa voi antaa samaan kyytiin myös muuta kampetta, Jarno Puttonen sanoo.

Talentti Sammonkadulla käy asiakkaita laidasta laitaan. Opiskelijat ostavat kirpputorilta vaatteiden lisäksi kodintavaraa ja huonekaluja, kuten sohvia ja ruokapöytiä. Jarno Puttonen on huomannut, että myös sesongit vaikuttavat siihen, mitä ihmiset etsivät kierrätysmyymälästä.

– Esimerkiksi talviurheiluvälineet menevät kaupaksi melkein saman tien, kun ne nostetaan hyllyyn.

Hän arvelee, että vallitseva kiristynyt taloustilanne saa ihmiset hankkimaan tavaraa käytettynä. Myös halu tehdä ekologisia valintoja näkyy kierrätysmyymälässä.

– Etenkin monet nuoret tuntuvat haluavan ostaa vaatteet mieluummin käytettynä kuin uutena kaupasta, Puttonen toteaa.

Yhdeksi suureksi asiakasryhmäksi Jarno Puttonen nostaa juuri nuoret aikuiset. Naistenvaatteet ovat kierrätysmyymälän parhaiten kauppansa tekevä tuoteryhmä.

– Miestenvaatteita meille tulee vähemmän, ja ne ovat usein loppuunkäytetympiä.

Kirjat ja vaatteet myydään Talenteissa pääasiassa kilohinnalla. Näin hinnoittelu saadaan pidettyä edullisena.

– Sammonkadun myymälässä vaatteiden kilohinta on seitsemän euroa. Näin peruspaita maksaa noin euron, housut muutaman euron, Puttonen kuvailee.