Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elina Helenius työskentelee materiaalilähtöisesti, ikään kuin langoilla maalaten

Kudottuja näkymiä -näyttelyn taiteilija sanoo olevansa värikäs minimalisti.

Alkujaan Jyväskylästä lähtöisin oleva tekstiilitaiteilija Elina Helenius juhlistaa 35-vuotista uraansa Kudottuja näkymiä -näyttelyllä, joka on esillä Suomen käsityön museossa. Näyttelyyn koottiin esille ryijyjä, mattoja, uniikkeja taidetekstiilejä ja koneellisesti kudottuja käyttötekstiilejä. Luontokokemukset, kuten jossain hetkessä koetut tunnelmat, näkymät ja värit ovat toimineet useiden näyttelyteosten innoittajana.

Heleniuksen työskentelyprosessissa kaikki lähtee liikkeelle langasta. Ryijyteosten parissa työskentelyä Helenius kuvailee langoilla maalaamiseksi. Hän on kiinnostunut vähäeleisestä ilmaisusta, jolla voi välittää kauneutta ja koskettavuutta.

– Olen värikäs minimalisti, Helenius luonnehtii.

Hän rakastaa värejä, ja on kiinnostunut siitä, miten yhdenkin langan sävyn muuttaminen toiseksi vaikuttaa koko työn tunnelmaan ja ulkonäköön. Helenius etsii sävyistä kiinnostavia vivahteita ja yhdistelmiä, ja eriväriset langat sekoittuvat nukassa uudeksi väriksi.

– Esimerkiksi suunnittelemassani, taidekutoja Sanna Reinikaisen kutomassa sinisävyisessä Juhannus-ryijyssä on käytetty 59 eri värisekoitusta, Helenius kertoo.

Käyttötekstiileissään Helenius suosii yleensä pehmeitä ja maanläheisiä sävyjä, mutta käsin ompelemissaan ryijyissä hän ilottelee mielellään väreillä. Esimerkki väreillä leikittelystä on vuonna 2022 syntynyt penkkiryijy, jossa Helenius halusi hyödyntää villalankojen jämiä, ja alkoi ommella niitä vapaasti käsin ilman etukäteissuunnitelmaa. Herkullisen värisistä villalangoista lähti syntymään kauniita kontrasteja ja väriliukumia. Helenius kertoo työskennelleensä teoksen parissa koko kesän. Työ imaisi mukaansa, eikä Helenius olisi useinkaan malttanut lopettaa. Hän koki teoksen tekemisen vapauttavana.

– Työskennellessäni annoin materiaalin ja värin puhua, Helenius kuvailee.

Hän käyttää mielellään luonnonmateriaaleja, kuten villaa ja pellavaa. Villa tuo teoksiin lämpöä, kuohkeutta ja pehmeyttä, kun taas pellavalangalla töihin saa kiiltoa. Materiaalin ja tekniikan välinen suhde nousee Heleniuksen teoksissa tärkeään rooliin. Näyttelyn teoksista löytyy eri mittaista nukkaa, akvarellimaista värinkäyttöä ja myös tarkan piirrosmaista viivaa. Talviturkit-teokseen Helenius valmisti kaksipuoleisia ryijyjä.

Elina Helenius: Kudottuja näkymiä Suomen käsityön museo 23.4.2023 asti.