Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Pitäisi puhua enemmän positiiviseen sävyyn

Suur-Jyväskylän Lehdessä julkaistaan lähiviikkojen aikana eri ihmisryhmien ajatuksia tulevista eduskuntavaaleista. Ensimmäisenä on vuorossa Eläkeliiton Jyväskylän yhdistys. Kysymyksiin vastaavat yhdistyksen puheenjohtaja Markku Taipale sekä yhdistyksen hallituksen jäsen Seija Pesonen.

Mitä eläkeläisille kuuluu?

Taipale: Varmasti pääsääntöisesti hyvää, mutta meitä on tietenkin tässäkin ikäluokassa hyvin erilaisia ja myös eri tavalla asioihin suhtautuvia. Edelleen korona, Ukraina ja eri hintojen korotukset vaivaavat ja huolestuttavat, mikä näkyy siinä, että osalla on korkea kynnys osallistua tai yleensä lähteä mihinkään. Onneksi parempaan ollaan menossa.

Pesonen: Kovasti ilahduttaa työeläkeindeksin huomattava korotus. Silti huolestuttaa esimerkiksi pienituloisten, varsinkin naisten ja yksin elävien naisten eläkkeiden riittävyys kustannusten nousun myötä.

Koronarajoitusten poistuminen on vapauttanut ja kohentanut eläkeläisten elämää monella tavalla.

Mikä eläkeläisten arjessa huolestuttaa?

Taipale: Korona ja muut tarttuvat taudit, Ukrainan tilanne ja eri tuotteiden hintojen nousu.

Pesonen: Tämä on paljolti elämäntilanteeseen, ikään ja omaan terveyteen liittyvä kysymys. Yleismaailmallinen tilanne toki huolestuttaa: turvattomuus ja pelko tulevasta sekä maapallon kuormittuminen. Lisääntynyt väkivalta, erityisesti nuorten väkivaltainen ”katukäyttäytyminen” huolestuttaa.

Mikä on eläkeläisillä paremmin kuin ennen?

Taipale: Kyllä elintason nousu varmasti näkyy. Monella ei ole enää lainoja, mikä vaikuttaa parempaan turvaan. Toisaalta eläkkeet eivät ole kovin suuria useimmilla.

Pesonen: Eläkeläisten asioihin kiinnitetään eri organisaatioissa enemmän huomiota, esimerkiksi palveluiden koordinointiin ja kohdentamiseen. Tarjolla on monipuolisesti viriketoimintaa, muun muassa kulttuuri- ja liikuntapalvelut ja eläkeläisjärjestöt ovat aktiivisia. Eläkeläiset saavat hyviä alennuksia matkustamiseen, liikuntaan ja kulttuuritilaisuuksiin.

Mistä asioista vaaleissa pitäisi puhua?

Taipale: Hyvinvointialueista ja palvelujen saamisesta akuuteissa tilanteissa sekä rahojen riittämisestä.

Pesonen: Talouden suunnittelusta, terveydenhoidosta, tasa-arvoisuudesta, työllisyydestä, turvallisuudesta, nuorten perheiden tukemisesta sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Alueellisten erojen kaventaminen on tärkeää.

Vaaleissa ja muualla pitäisi puhua asioista enemmän positiiviseen sävyyn sekä miettiä, miten kommentit vaikuttavat nuoriin ihmisiin sekä heidän käsityksiinsä tulevaisuuden asioiden hoitajina.

Eläkeläisten työpanoksen käyttöönotto pitäisi saada joustavaksi työtä haluaville. Heidän osaamistaan pitäisi hyödyntää ja arvostaa. Tärkeä asia on myös verotuksen keventäminen. Näin voitaisiin helpottaa työvoimapulaa esimerkiksi hoitoalalla.

Mikä saa sinut vaaliteltalle?

Taipale: Halu vaikuttaa ja kysyä vaaleihin liittyvistä asioista.