Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monet ikäihmiset jäävät edelleenkin kotiinsa, vaikka voisivat tulla jo turvallisesti muiden joukkoon

Ikääntyvien yliopisto houkuttelee heitä lähtemään hetkeksi pois kotoa.

Jyväskylän Ikääntyvien yliopiston kevätkausi käynnistyi viime viikolla. Rehtori Leena Meriläinen on hieman huolissaan koronan jälkimainingeista eli siitä, että opiskelijat jäävät mieluummin kotiinsa kuin osallistuvat esimerkiksi luennoille, opintomatkoille tai kursseille.

– Meillä oli jo viime vuonna avoimia luentoja yliopiston juhlasalissa. Korona-aikaan luennot olivat verkossa. Jos jotain hyvää opimme koronasta, niin sen, että ihmiset oppivat käyttämään verkkoa. He voivat kuunnella luentoja myös kotisohvalla ja se vaihtoehto on hyvin ymmärrettävä valinta esimerkiksi liukkaina päivinä. Toivon kuitenkin, että yhä useampi uskaltaisi tulla mukaan yleisöluennoille. Siellä he saisivat yhteisöllisiä ja sosiaalisia kontakteja. Minulla on varsinkin huoli heistä, jotka eivät ole hoksanneet, että korona on siinä vaiheessa, että turvatoimin voisi lähteä liikkeelle, Leena Meriläinen sanoo.

Hän kertoo kohdanneensa tuttuja opiskelijoita, jotka sanovat, etteivät tohdi tulla luennolle. He eivät myöskään osaa katsoa luentoa verkosta, joten heiltä on jäänyt tuttu harrastus kokonaan pois.

– Jos on jäänyt yksi harrastus pois, niin on voinut jäädä muitakin harrastuksia. Elämänpiiri on tullut monilla ikääntyneillä entistä kapeammaksi. Jos ei halua tulla isoon saliin muiden kanssa, meillä on myös kursseja, joissa on pienemmät osallistujamäärät.

Terveys, hyvinvointi ja ympäristö-luentosarjassa on opiskelijoiden toiveesta aiheena 1.2. Sosiaaliset suhteet ja yksinäisyys – reseptejä hyvinvoinnin ja terveyden vahvistamiseen.

– Huoli kotiin jäämisestä on noussut aiheeksi myös opiskelijoiden nostamana. He äänestävät luentojen aiheista ja tämä sai yleisöltä paljon ääniä, Meriläinen sanoo.

Korona muutti hieman Ikääntyvien yliopiston opiskelijoiden ikäjakaumaa. Nyt joukkoon on tullut uusia kasvoja eli esimerkiksi eläkkeelle lähiaikoina jääviä.

Leena Meriläinen sanoo, että esimerkiksi luentojen aiheiden valinta on välillä vaikeaa, kun kuulijoiden ikähaitari on 40–100 vuotta. Hän kokee, että valinnat ovat kuitenkin hyviä.

Siitä hän on iloinen, että nyt kuulijat voivat nähdä lavalla luennoitsijoita sekä osallistua esimerkiksi kysymyksillä keskusteluun eri tavalla kuin verkon kautta.

Kevään nimistä hän nostaa esiin muun muassa hyvinvointialuejohtaja Jan Tolletin, joka avaa luennossaan hyvinvointialueuudistusta ikäihmisen näkökulmasta, arkkitehti Henna Helanderin luennon nykyarkkitehtuurin trendeistä sekä näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin luennon taiteesta ja totuudesta.

– Uusi mielenkiintoinen kurssi on keksintöasiamies Jouni Hynysen keksintöpaja, jonne saa tulla oman keksintöideansa kanssa tai vain kehittämään luovaa ajattelua. Kurssi alkaa 26.1., Leena Meriläinen vinkkaa.