Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: Pinnalla on kepeää, syvällä on tummempaa

Elisa Rovamon maalausten keskiöön nousee usein naishahmo.

Kuvataiteilija Elisa Rovamon Pantomiimi-näyttely avaa Galleria Beckerin näyttelyvuoden. Rovamo toi esille uusia öljy- ja akryylimaalauksiaan, jotka ovat kuin pysäytettyjä hetkiä. Rovamo suhtautuu maalauksiin näyttämöinä, joille hän maalaa pienen draaman.

Rovamon mieliaihe on ihmishahmo, jota hän lähestyy pelkistäen. Hän löytää kiinnostavia valokuvia muun muassa lehdistä ja netistä, ja käyttää niitä maalaustensa lähtökohtana. Usein kuvassa esiintyvän ihmisen kehonkieli tai kuvan tunnelma pysäyttää hänet.

– Ihmiskeho on visuaalisesti kaunis ja mielenkiintoinen, Rovamo sanoo.

Rovamo maalaa pääasiassa naishahmoja, ja hän on erityisen kiinnostunut sanattomista viesteistä. Maalausprosessin aikana Rovamo poistaa lähdekuvista ympäristön ja yksityiskohdat, ja sijoittaa ihmishahmon abstrakteista väripinnoista koostuvalle taustalle. Usein alkuperäisestä kuvasta jääkin maalaukseen jäljelle vain siinä vallinnut tunnesisältö, asento, eleet tai toisinaan ihmisten välinen vuorovaikutus.

Värin ja viivan rytmi on Rovamolle tärkeässä roolissa maalatessa. Rovamo pitää kirkkaista ja puhtaista väreistä. Beckerin maalauksissa hän on käyttänyt kiinnostavia kontrasteja ja herkullisia väriyhdistelmiä, kuten viileää sinistä ja vaaleaa violettia sekä hehkuvia oranssin ja keltaisen sävyjä. Rovamo haluaa löytää kustakin väristä maalauksiinsa tismalleen oikean sävyn. Hän kokee maalatessa palkitsevaksi hetket, kun saa värit toimimaan yhdessä juuri haluamallaan tavalla.

– Jo pienikin muutos värin tummuudessa tai lämpötilassa muuttaa tilannetta, Rovamo pohtii.

Korona-aika ja sota ovat vaikuttaneet Rovamon teosten sisältöön. Rovamo luonnehtii maalaustensa hahmojen pitäneen hänelle seuraa synkkinä aikoina ja yksinäisinä päivinä työhuoneella.

Rovamo halusi maalata valoisia kuvia kirkkain sävyin. Vaikka teokset ovatkin ensikatsomalta kepeitä ja iloisia, Rovamo on niitä maalatessaan käsitellyt myös pinnan alla olevia raskaampia tunnetiloja.

Ristiriitojen kuvaaminen kiehtoo Rovamoa. Hän kertoo usein kerrostavansa maalauksiinsa ulkoista maailmaa ja sisäisiä mielen jännitteitä.

– Minua kiinnostaa se, mitä näytämme ulospäin ja mikä jää piiloon. Usein valoisuus ja keveys ovat päällä, tummemmat sävyt syvemmällä, Rovamo kuvailee.

Elisa Rovamo: Pantomiimi Galleria Beckerissä 25.1.2023 asti.