Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: karkkipaperit ja vanhat postikortit saavat uuden elämän Virpi Vesanen-Laukkasen käsissä

Suomen käsityön museon näyttelyssä on paljon kimaltavaa kitschiä ja hohtavia helmiä.

Suomen käsityön museon Aulagalleriassa on parhaillaan esillä tekstiilitaiteilija Virpi Vesanen-Laukkasen värikäs Kohtaamispisteitä-näyttely. Pitkän uran tehnyt Vesanen-Laukkanen kokosi retrospektiiviseen näyttelyyn tuotantoaan 2000-luvulta.

Vesanen-Laukkanen rakentaa teoksensa usein kierrätysmateriaaleista, ja hänen käsissään muun muassa helminauhat ja karkkipaperit ovat saaneet uuden elämän. Materiaalia etsiessä ja kerätessä taiteilija kokee usein löytämisen riemua. Hän viehättyy kimaltavasta kitschistä ja leikittelee mielellään kliseillä.

– En ole minimalisti, vaan nautin siitä, kun materiaalia on runsaasti. On ihanaa, kun materiaalit saa levittää esille ja lähteä rakentamaan uutta teosta, Vesanen-Laukkanen hymyilee.

Ruusumuuri-teos koostuu lähes seitsemästäsadasta kulkeneesta postikortista, joissa kaikissa on kuvituksena ruusuja. Eri vuosikymmenten korttitaiteen lisäksi teoksessa pääsee kurkistamaan myös ihmisten käsialoihin ja eri aikoina lähettämiin yksityisiin viesteihin, sillä myös korttien viestipuolet ovat luettavissa. Teosta tehdessään Vesanen-Laukkanen on miettinyt ajankulua ja aikakautta jolloin viestit kulkivat tekstiviestiä hitaammin.

– Korttien viestit kertovat myös ihmisen ikävästä toisen luo, Vesanen-Laukkanen pohtii.

Vesanen-Laukkanen on ommellut näyttelyn teokset käsin tai 1950-luvun Elna-ompelukoneella. Työskentely on hidasta, sillä teokset rakentuvat pisto pistolta, yksi helmi tai karkkipaperi kerrallaan.

Harakan saaren taiteilijatalossa työskentelevä Vesanen-Laukkanen huomaa ympäröivän veden vaikuttavan teoksiinsa. Teosten helmet virtaavat ja kimaltelevat kuten vesi. Vesanen-Laukkanen viehättyy helmien hohteesta sekä siitä miten helmet heijastavat valoa. Hän saattaa rakentaa helminauhoista veistosmaisen mekon tai ommella ne kolmiulotteisiksi reliefeiksi.

– Helminauhat ovat välillä jäykkiä ja itsepäisiä, ja asettuvat teokseen oman tahtonsa mukaiseen asentoon, Vesanen-Laukkanen kuvailee.

Myös karkkipapereiden kiilto ja värit kiehtovat taiteilijaa. Naiseuden kuvasto on yksi Vesanen-Laukkasta kiinnostava aihepiiri. Hän on valmistanut karkkipapereista naisellisia pukuveistoksia, kuten kapeauumaisia korsetteja ja pitkän juhlamekon.

Virpi Vesanen-Laukkanen: Kohtaamispisteitä Suomen käsityön museon Aulagalleria 5.3.2023 asti.