Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kapellimestari Guido Mancusi – Vaikeat ajat vaativat sielua hivelevää livemusiikkia

Kapellimestari Guido Mancusi tuo Uudenvuoden wieniläiskonsertin Jyväskylän Paviljongiin.

Schönbrunnin Linnanorkesterin soittajista koostuva kiertuekokoonpano rantautuu Suomeen kolmen vuoden tauon jälkeen. Jyväskylään tämä Wienin filharmonikkojen televisiokonsertin ohjelmistoon pohjautuva konsertti saapuu torstaina 12.1. ja kapellimestarina toimii aikaisemmilta vuosilta tuttu italialais-itävaltalainen Guido Mancusi.

– Kun konsertit kiellettiin vuonna 2021, tilanne oli helposti ymmärrettävissä, sillä emme tunteneet vielä virusta ja olimme peloissamme. Kun peruutukset toistuivat seuraavana vuonna oli tilanne jo toinen. Me taiteilijat saimme tuntea konkreettisesti sen, että poliitikot eivät meitä tarvitse, vaikka yleisö tarvitseekin. Olen erittäin onnellinen voidessani nyt lähteä taas kiertueelle ja esiintyä ihmisille, jotka nauttivat musiikin kuuntelemisesta, Mancusi sanoo.

Uudenvuoden Wieniläiskonsertti siirtyi tämän vuoden tammikuulle viime vuodelta. Vuodelle 2022 ostetut liput käyvät sellaisinaan uudelle päivämäärälle.

Vaikka Paviljongissa nähtävä konsertti on linjassa Wienin filharmonikkojen uuden vuoden konsertin kanssa, on se kuitenkin kokonaisuutena erilainen. Pysyvää on se, että konsertti päättyy aina Johan Strauss nuoremman Tonava kaunoinen -wienervalssiin ja Johann Strauss vanhemman Radetzky-marssiin. Mancusi lupaa ylipäätään laajan kattauksen wieniläistä musiikkia, erityisesti Straussin dynastian sävellyksiä. Teoksia kuullaan myös muilta samankaltaista musiikkia säveltäneiltä taiteilijoilta.

Mancusi kertoo maailman tilanteen vaikuttaneen konsertin musiikkivalintoihin ennen kaikkea siten, että musiikilla halutaan nyt poistaa erityisesti ihmisten nykypäivänä kokemaa jatkuvaa pelkoa ja ahdistusta niin energia- ja sotatilanteesta kuin ylipäätään ihmiskunnan kohtalosta.

Tallennettu musiikki ei ole koskaan livekonsertin veroinen.

Guido Mancusi

Mancusi uskoo livekonsertin elämyksen myös osaltaan tuovan tyyneyttä ja onnea ihmisille.

– Tallennettu musiikki ei ole koskaan livekonsertin veroinen. Se onni, jota ihminen kokee elävän musiikin äärellä on uskomaton ja korvaamaton asia.

Konsertin solisteina esiintyvät sopraano Jennifer Lary ja baritoni Wolfgang Resch. Mancusi luonnehtii Larya sekä erinomaiseksi näyttelijäksi että laulajaksi ja kehuu tämän lauluääntä omaa luokkaansa olevaksi.

– Reschin tunnen usean vuoden takaa. Hän on lämmin ja rauhallinen esiintyjä.

Kapellimestari-säveltäjä Mancusi toimii professorina Wienin musiikki- ja taideyliopistossa ja Wienin kansallisoopperan kapellimestarina.

Mancusi kertoo musiikin olleen aina hänen elämänsä keskipiste. Vielä sen jälkeenkin, kun musiikki muuttui työksi, se on pysynyt mukana myös harrastuksena.

– Kuten kaikki työ, on tämäkin välillä raskasta ja tulokset saavuttamattomilta tuntuvia. Koen saavani kuitenkin hyvityksen tälle niistä pienistä hetkistä, joina orkesteria johtaessani tunnen yleisön lämpimän reaktion. Saan siitä tyydytystä niin yksilönä kuin taiteilijanakin, Guido Mancusi pohtii.

Wieniläiskonsertin kiertue vierailee Jyväskylän lisäksi neljässä suomalaisessa kaupungissa.

Uudenvuoden Wieniläiskonsertti Paviljongissa 12.1.2023.