Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointialue uudistaa Keski-Suomen kuntien eri käytännöt

Palvelut jatkuivat uudella hyvinvointialueella vuoden alussa entisellään.

Sunnuntaina 1.1.2023 tapahtui Suomen historian yksi suurimmista hallinnon uudistuksista, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyi kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Hyvinvointialue saa rahoituksen valtiolta.

– Hyvinvointialueella on päätetty palveluiden myöntämisen perusteet ja asiakasmaksut, joten koko Keski-Suomessa sote-palveluiden järjestäminen yhtenäistyy. Vuoden 2022 loppuun asti kaikilla palveluiden järjestäjillä oli oma tapansa järjestää palveluja. Tarvittavat päätökset siitä, mitä hyvinvointialue tarvitsee toiminnan vastaanottamiseen, on saatu valmistelun aikana tehtyä ja päätettyä eri toimielimissä, sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo (ympyräkuvassa) toteaa.

Vaikka järjestävä organisaatio vaihtuu, siirtymä pyrittiin toteuttamaan mahdollisimman pienillä muutoksilla.

Palveluihin ei tule katkoa organisaation vaihtuessa. Avosairaanhoidon palvelut, kuten lääkärin ja hoitajan vastaanotot, kuntoutuspalvelut, keskitetyt erikoisvastaanotot sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut jatkuvat terveysasemilla ja muissa toimipisteissään, kuten ennenkin.

Lisäksi Keski-Suomen digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus eli Omaks laajenee vuoden 2023 aikana palvelemaan koko Keski-Suomen aluetta.

Henkilöstöllä siirtymä menee tutuissa työtehtävissä. Osalla työtehtävät saattavat muuttua myöhemmin kehittämistyön edetessä. Organisaatiomuutoksen takia esihenkilöiden tehtäviin tulee muutoksia, esimerkiksi alueet voivat laajentua tai tehtävien sisältö muuttua.

Valtakunnallisesti on uutisoitu mahdollisista ongelmista henkilöstön palkanmaksussa.

– Kaikin keinon on pyritty turvaamaan sitä, että luovuttavista organisaatioista on siirtynyt oikeat tiedot muun muassa hyvinvointialueen palkanmaksutietoihin. Se on yksi perusta onnistuneelle palkanmaksulle. Suuren tietomassan käsittelyyn liittynee aina riski, mutta asiaa hoitavat sekä hyvinvointialueen HR että palveluntuottaja Monetra. Kaikkien tahtotila on työskennellä siten, että palkanmaksu sujuu hyvin, Kati Kallimo kertoo.

Terveysasemilla järjestetään vastaanottoja ja kiirevastaanottoa arkipäivisin terveysaseman aukioloaikoina, osalla terveysasemista myös iltaisin, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä. Terveysasemille soitetaan tutun numeron kautta, jotka löytyvät myös osoitteesta Terveysasemat/Hyvaks.fi

Sairaala Novan yhteispäivystyksessä Jyväskylässä hoidetaan iltaisin, öisin ja viikonloppuisin potilaita, jotka sairauden tai tapaturman vuoksi on hoidettava välittömästi samana päivänä, eikä hoitoa voida siirtää seuraavaan päivään.

Ennen Sairaala Novan päivystykseen lähtemistä pitää soittaa ensin maksuttomaan päivystysapupuhelimeen 116 117, jossa tilanteesta tehdään hoidon tarpeen arviointi. Ympärivuorokautinen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee numerossa 014 266 0149, kun tilanne vaatii kiireellistä sosiaalityön arviota tai välittömiä toimenpiteitä.

Hyvinvointialueen palveluista on lisätietoja osoitteessa www.hyvaks.fi.