Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olutsommelier Maria Markuksen vinkit joulupöydän ruokajuomiksi

Olut tukee hyvin jouluruokien makumaailmaa. Maria Markus löytää täydelliset olutkumppanit joulupöydän herkuille.

Suomen ensimmäisestä olutsommelieristä, Maria Markuksesta, olut on täydellinen juoma suomalaiseen ruokapöytään.

– Mun mielestä olut on joulun juoma. Sen maltaisuus istuu tosi hyvin suomalaisten jouluruokien kanssa. Jos vertaa vaikka viiniin, niin viinistä on vaikeampi löytää kumppania vaikka silleille niiden etikkaisuuden vuoksi, Markus sanoo.

Oluella on tärkeä paikka suomalaisessa kulttuurissa. Tästä kertoo jo sekin, että Kalevalassa oluen syntyä kuvaillaan pitempään kuin maailmankaikkeuden syntyä. Ensimmäiset kirjalliset lähteet oluen juomisesta Suomessa päivittyvät 1300-luvulle.

– Mitä taas jouluoluisiin tulee, niin jotkut väittävät, että jopa viikingit joivat jouluoluita, jotka erottuivat muista oluista runsaudellaan ja maltaisuudellaan. Jouluoluissa on alkoholia usein enemmän ja joskus mukana mausteina vaikka kanelia.

Markus sanoo myös sahdin olevan perinteinen joulupöydän juoma. Hän ei kuitenkaan nostaisi sitä pöytään kolpakoissa vaan tarjoaisi jääkylmänä kuohuviinilaseista.

– Moni tykkää juoda sahdin jääkylmänä, vaikka yleensä nyrkkisääntö on, että mitä maltaisempi ja tummempi olut on, sitä aikaisemmin se kannattaa nostaa lämpiämään.

Sahtia saa nykyisin hyvin Alkosta ja varsinkin joulun alla sitä tuotetaan myyntiin ympäri maan.

Olut juodaan yleensä pullosta tai tuopista, mutta Markus käyttäisi joulupöydässä juhlavampia laseja. Juomaa ei tarvitse myöskään varata pulloittain vaan laseittain – aivan kuten viiniä.

– Alkujuomaksi sopii marjaisa hapanolut ja senkin voisi sahdin tapaan nauttia kuoharilasista. Ruokajuomana olut sopii viinilaseihin.

Markuksesta oluet ovat hyvä juoma jouluun siksikin, että mietoina ne toimivat hyvin pitkän illan istujaisissa.

– Ylilyöntejä ei tule niin helposti kuin muiden alkoholijuomien kanssa.

Jos mennään yksityiskohtaisempaan oluen ja jouluruoan parittamiseen, niin alkuruoan kuten sillin ja mädin kanssa, Markus tarjoaisi kylmää vehnäolutta.

– Se sopii etikkaisille ja suolaisille kaloilla hyvin, koska siinä on vähän katkeroita ja se on lempeän makuinen. Muutenkin vaaleat sopivat kalojen kanssa hyvin yhteen.

Vehnäoluen sijaan alkuruoille käy myös pils. Jos olut ei kuulu suosikkijuomiin, voi vehnäolut olla helpompi valinta.

Siirryttäessä kinkkuihin ja laatikkoihin, juomaksi sopivat maltaiset ja vahvemmin humaloidut oluet. Juomaksi käy jopa sahti, jota kannattaa toki nauttia astetta varovaisemmin sen vahvuudesta johtuen.

– Jos tykkää katkeroiduista ja moderneista oluista, ipaakin kannattaa tarjota kinkun kyytiin. Katkerot leikkaavat hienosti ruoan rasvaisuutta ja oluen hiilihappo puhdistaa palettia ja raikastaa suuta. Tumma lager on myös hyvä joulupöytään. Siinä on mukavasti makeutta, joka komppaa suolaista kinkkua.

Seurustelujuomaksi sopii perinteinen belgialainen hapanolut. Saunassa taas maistuu lager.

– Oluella voi hyvin rullata läpi joulun, Markus naurahtaa.

Oluen ja jälkiruoan yhdistäminen voi kuulostaa oudolta, mutta Markus vakuuttaa, että imperial stoutit ja porterit ovat oiva pari kaikkien suklaisten herkkujen kanssa.

– Nämä ovat vahvoja juomia, joten pieni annos riittää. Ja jos tekee vaikka suklaisen mutakakun, voi olutta lirauttaa myös taikinaan.

Kinkun voi glaseerata olutsiirapilla ja tumma olut tai lager sopivat hyvin vaikka juurespaistoksen mukaan. Jos joulupöytään kuuluu karjalanpaisti, maltainen olut tuo siihenkin oman lisänsä.

– Ipalla ei kannata haudutella. Mitä enemmän vahvasti humalaista olutta keittää, sitä enemmän katkerot tulevat esiin.

Markus nauttii itse jouluna karamellista ipa-olutta piparkakun ja sinihomejuuston kera.

– Päälle ehkä vielä persimonia tai persikkaa jos haluaa hifistellä. Ipa komppaa tosi hyvin piparin mausteisuutta ja sinihomejuuston suolaisuutta. Efekti on sama kuin porkkanakakun ja ipan yhdistämisessä. Sekin on erinomainen pari.

Jos jouluun kuuluu juustotarjotin, Markus parittaisi sinihomejuustolle ipan, stoutin tai porterin. Brielle marjaisan hapanoluen, vuohenjuustolle vehnäoluen ja cheddarille ipan.

Markus muistuttaa lopuksi, että myös alkoholittomia oluita kannattaa ottaa mukaan juhlistamaan joulua. Alkoholittomien nouseva buumi jatkuu vahvana ja näkyy laadukkaiden juomien tarjonnassa.

– Alkoholittomissa on nykyisin myös hyviä ipa-tyyppisi oluita ja hapanoluita. Saksalainen, alkoholiton vehnäolut löytyy yleensä melkein jo joka kaupasta. Vähäalkoholiset oluet ovat nyt myös nousussa eli juomat joissa alkoholia on 2,2–2,8 prosenttia.