Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän pitkäaikaisin ruoka-aputoiminta päättyy ensi vuonna

Ruokapankin kautta jaettiin noin 250 000 kiloa elintarvikkeita vuodessa.

Jyväskylän katulähetys ry:n Ruokapankki on jakanut vähävaraisille ruokaa toistakymmentä vuotta. Nyt toiminta loppuu, ja viimeiset ruokakassit jaetaan uudenvuodenaattona.

Syy toiminnan loppumiseen on taloudellinen. Jyväskylän kaupunki lopetti viime vuodenvaihteessa Ruokapankin saaman vuosittaisen 150 000 euron tuen, ja keskitti tukensa Jyväskylän Suvanto ry:n koordinoimaan Ruoka-apu Lyydiaan. Ruokapankista ruokakassin on saanut hakea kerran viikossa, Lyydiasta kassi jaetaan joka toinen viikko.

– Olemme joutuneet vuoden alusta lähtien perimään ruokakassista neljän euron kulukorvauksen aiemman kahden euron sijaan. Asiakkaat ovat maksaneet sen mielellään, sillä meillä on yleensä monipuoliset kassit, Katulähetyksen Ruoka-avun vastaava työntekijä Minna Liimatainen sanoo.

Kiristynyt taloustilanne ja kulujen nousu ovat lisänneet ruoka-avun tarvetta merkittävästi kuluvana vuonna. Ruokapankilla on noin 2 000 asiakasta, ja parhaina päivinä ruokakasseja on jaettu jopa 300 kappaletta.

Ruokapankin ruokakuljetuksia pitkään hoitanut Tuomo Liimatainen kertoo, että monet asiakkaat ovat hädissään toiminnan loppumisesta. Liimataiset arvelevat, että osa Ruokapankin asiakkaista saattaa jatkossa jäädä ilman ruoka-apua. Lyydiassa seurakunnan diakoniatyöntekijä kartoittaa jokaisen asiakkaan tilanteen ja avuntarpeen. Tuomo Liimatainen muistuttaa, että Ruokapankissa asiakkailta ei kysellä tiliotteita tai toimeentulotukipäätöksiä, vaan luotetaan siihen, että apua hakevat sitä oikeasti tarvitsevat ihmiset.

– Meillä ketään nälkäistä ei jätetä ilman ruokaa, Minna Liimatainen kuvailee.

Tuomo Liimatainen sanoo, että Ruokapankki on hakenut omalla kuorma-autollaan hävikkiruoat kaupoilta. Lyydialla vastaavaa systeemiä ei ole käytössä, eikä kauppiailla ole resursseja kuljettaa lahjoittamaansa ruokaa.

Tuomo Liimatainen onkin huolissaan siitä, kuinka paljon enemmän hävikkiruokaa jää jatkossa hyödyntämättä, kun Ruokapankin toiminta loppuu.

– Kauttamme on kulkenut vuodessa neljännesmiljoona kiloa elintarvikkeita, Tuomo Liimatainen kertoo.