Täysikuuta ei kannata mennä katsomaan tähtitorniin. Se on vain iso valopallo – puolikuu on paras.
Joulun tarinaan liittyy olennaisesti Betlehemin tähti, joka mainitaan Matteuksen evankeliumin kertomuksessa Jeesuksen syntymän liittyen. Tähtitieteilijät ovat tutkineet jo kauan, että onko sellaista tähteä voinut olla näkyvissä kristillisen ajanlaskun alussa.
– Sellainen on mahdollista, että kirkas ilmiö olisi voinut olla planeettojen kohtaaminen. Esimerkiksi Jupiter ja Saturnus tai Jupiter ja Venus ovat kohdanneet silloin lähekkäin toisensa. Se voidaan kuitenkin kertoa, että meidän ajanlaskumme kohdalla ei ole tapahtunut sellaista planeettojen kohtaamista. Jos on ollut sellainen, tulee ongelma, jos verrataan tähden ilmestymistä Raamatun tarinaan. Sekin on huomioitava, että planeettojen kohtaaminen olisi näkynyt samalla tavalla eri puolilla maapalloa, Jyväskylän Sirius ry:n puheenjohtaja Arto Oksanen kertoo.
Hän jatkaa, että luultavasti itämaan tietäjät ovat olleet babylonialaisia. He ovat osanneet ennustaa ja laskea aika hyvin etukäteen millaisia tapahtumia on tähtitaivaalla.
Jos joulun tähteen liittyisi muu äkillinen tapahtuma tähtitaivaalla, silloin Raamatun kertomukselta tähteä seuraavista itämaan tietäjistä menee pohja.
Oksanen arvelee, että joulun tarinassa saattaa olla tieteellistä tapahtumaa taustalla. Raamatussa on ehkä kytketty eri tarinoita yhteen.
Minusta tähtitaivas on aina hienon näköinen.
– Ei ole tieteellistä vahvistusta sille, että olisi ollut joulun tähti. Tähtitieteessä pystytään laskemaan planeettojen paikat 2000 vuoden päähän. Siitä ei ole epäselvyyttä, mikä oli planeettojen sijainti niinä päivänä.
Joulun tähteä kaipaavalle Arto Oksanen vinkkaa, että tänä talvena Jupiter näkyy joulukuussa hienosti yötaivaalla.
– Se on meidän tämän joulun tähti, sillä se on kirkkaampi kuin tavalliset kiintotähdet. Joulukuussa näkyy iltataivaalla myös Sirius, joka on taivaan kirkkain kiintotähti. Se tulee puolen yön aikaan kaakosta näkyviin, Arto Oksanen neuvoo.
Kuluvalla viikolla on 22.–23.12. mahdollista nähdä hieman tavallista enemmän tähdenlentoja.
– Tällaisen tähdenlentoparven aikaan maapallo kulkee jonkun vanhan komeetan eli pyrstötähden radan poikki. Pyrstötähti on jättänyt radalleen kaikenlaista roskaa, hiekkaa ja kivensiruja. Tähdenlentoja on mahdollista nähdä noin kymmenen tunnissa eli aika pitkään joutuu ehkä odottelemaan. Tähdenlentoja näkyy useampi tunnissa joka yö varsinkin aamuyöllä, kun maapallo on silloin niin sanotusti menosuunnassa.
Revontulia Arto Oksanen arvelee näkyvän alkuvuonna enemmän kuin moneen vuoteen.
– Nyt ollaan menossa kohti auringonpilkkumaksimia, ja melkein jokaisena selkeänä yönä näkyy revontulia. Niitä on ollut jo nyt pohjoisella taivaalla. Minusta tähtitaivas on aina hienon näköinen eikä siellä tarvitse olla erikoista nähtävää. Tähtitaivas on aina yhtä vaikuttava.
Tähtitieteellisellä yhdistyksellä on tähtitorni Rihlaperällä Kypärämäessä. Siellä on selkeällä säällä yleisöillat sunnuntaisin kello 19–20 maaliskuun loppuun saakka. Tornissa on oppaat, jotka näyttävät katsojille kaukoputkella tähtitaivaan mielenkiintoisia kohteita.
– Nyt on Jupiter ja Mars hyvin näkyvillä iltataivaalla. Kuu on kaikkein hienoin kohde. Täysikuu on huono, sillä se on liian kirkas ja siinä ei näy varjoja ollenkaan. Kun katsoo puolikuuta, siihen tulee valo suoraan sivusta. Silloin näkee hienosti yksityiskohtia valon ja varjon rajalla, Arto Oksanen neuvoo.