Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: Jyväskylän taidemuseolla yli 90 taidegrafiikan teosta eri puolilta maailmaa

Näyttelyssä nostetaan esille taiteilijoiden elämäntarinoita, murrosvaiheita ja inspiraation hetkiä.

Jyväskylän taidemuseon täytti grafiikkanäyttely Graphica Creativa 2022 – Untold Artists’ Stories. Kolmen vuoden välein toistuvaa Graphica Creativaa on järjestetty Jyväskylässä vuodesta 1975 lähtien, joten tänä vuonna nähdään jo 16. grafiikkatriennaali. Kyseessä on pohjoismaiden vanhin kansainvälinen grafiikkanäyttely.

Taidemuseossa on esillä yli 90 teosta eri puolilta maailmaa. Yhtenä näyttelyn kuraattoreista toiminut intendentti Teija Lammi iloitsee siitä, miten ilmaisuvoimainen ja monipuolinen kokonaisuus näyttelystä muodostui.

– Näyttelyä varten järjestettiin avoin kansainvälinen haku, ja hakemuksia tuli yli 400. Kutsuttuina taiteilijoina mukana ovat katutaiteen naispioneerina tunnettu Swoon sekä tänä kesänä Jyväskylässä residenssissä työskennellyt iranilaislähtöinen taidegraafikko Mehdi Darvishi, Lammi kertoo.

Esillä on laaja katsaus nykypäivän taidegrafiikkaan. Näyttely kokoaa yhteen sekä perinteisillä grafiikan painomenetelmillä toteutettuja teoksia että kokeellisempia töitä, kuten höyryjyrällä painetun vedoksen sekä tekstiilitaiteeseen yhdistettyä grafiikkaa.

Tämänvuotisen näyttelyn kokoavaksi teemaksi nousivat taiteilijoiden tarinat teosten taustalla. Esiin haluttiin nostaa taiteilijoiden elämäntarinoita, murrosvaiheita ja inspiraation hetkiä. Näyttelyyn valikoitui esille taiteilijoille itselleen erityisen merkityksellisiä töitä. Teosten taustatarinoita on luettavissa sekä näyttelyssä että verkkosivuilla.

Monissa näyttelyteoksissa korostuvat henkilökohtaiset aihepiirit, jotka liittyvät esimerkiksi perheeseen, lapsuusmuistoihin tai henkiseen kasvuun. Myös kuolema, pelot ja unet ovat antaneet taiteilijoille inspiraatiota. Lammi löytää teosten teemoista yleismaailmallista tarttumapintaa.

– Vaikka mukana on taiteilijoita eri mantereilta, teosten aiheet ovat helposti samaistuttavia, olipa itse kotoisin mistä tahansa, Lammi pohtii.

Lammi mainitsee, että useissa teoksissa ajatukset käännetään tulevaisuuteen, miettien esimerkiksi millaisia voisivat olla tulevaisuuden metsät. Yhteiskunnalliset ja poliittiset aihepiirit toistuvat useissa näyttelyn töissä.

– Esille nousevia teemoja ovat muun muassa ihmisoikeudet ja huoli luonnosta, Lammi sanoo.

Graphica Creativa 2022 – Untold Artists’ Stories 16. kansainvälinen grafiikkatriennaali Jyväskylän taidemuseo 29.1.2023 asti.