Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysymys & vastaus: Hip hop-kulttuurin edustajat Pulkkinen ja Rintakumpu ovat kaivosmiehiä

Jyväskylän yläkaupungille avautui marraskuussa kaivos isolla koolla. Hiilen ja timanttien sijaan hip hop-kulttuurin edustaja Matti ”MattiWatti” Pulkkisen ja Arttu ”R2ISDJ2” Rintakummun levykauppa-kahvilassa kaivetaan levylaatikoita – musiikillisia timanttejakin näistä voi toki löytyä. Kahvion puolella voi hörppiä Jyväskylässä paahdettua kahvia ja herkutella Johanna Hurmeen leipomilla raakakakuilla ja -leivonnaisilla.

Mistä juontaa levykaupan nimi Kaivos?

Rintakumpu: Levyjen etsimisestä käytetään englanniksi termiä ”dig” eli kaivaa. Varsinkin hip hop-kulttuurissa puhutaan Suomessakin levyjen kaivamisesta. Kaivamisesta tuli sitten mieleen kaivos. Me ollaan erityisen ylpeitä siitä, että ollaan Kaivoksen kanssa nyt osa yläkaupunkia.

Pulkkinen: Olen kuullut, että tämä oli aikoinaan tosi aktiivinen osa kaupunkia, mutta hiljeni sitten vähän. Nyt tänne on tullut taas paljon uusia pieniä kauppoja ja monenlaista toimintaa.

Myymissänne käytetyissä vinyyleissä on paljon omia, vanhoja levyjänne. Miten olette hennonneet luopua niistä?

Rintakumpu: Joitakin levyjä on tullut hommattua useampi kappale. Ja sitten on sellaisia, joita kokee vaan jo soittaneensa tarpeeksi ja haluaa niiden menevän toisten käyttöön.

Pulkkinen: Asiakkaat voivat myös tuoda meille levyjään myyntiin. Mukaan otetaan musiikkia joka sopii meidän genreen eli hip hoppia, rappiä, funkia, soulia, jazzia, housea ja electronicaa.

Kaivoksessa voi myös puhdistuttaa LP-levyjä. Eikö vanha puhdistusaine–liina -kotikonsti riitäkään levyjen kunnossapitoon?

Rintakumpu: Meillä on levyjen puhdistamiseen suunniteltu kone. Levylle levitetään ensin puhdistusainetta ja sitten erityinen imuri imee siitä kaikki rasvat ja liat pois. Se on sellaista syväpuhdistusta, ettei sitä kotikonstein saa aikaiseksi.

Pulkkinen: Meillä on Jyväskylän ainoa puhdistuskone. Helsingissä näitä on parissa liikkeessä.

Kaivos tarjoaa myös ohjelmasisältöjä. Mistä tässä on kyse?

Rintakumpu: Me tehdään itse DJ-keikkoja ja vedetään breikki-kursseja. Meitä voi tilata mukaan tapahtumiin, mutta me osataan myös vinkata muita toimijoita. Ihmisillä ei usein ole tietoa, mistä hommata juhliin hyvä DJ. Me voidaan auttaa tässä, sillä meillä on kaveripiirissä iso määrä DJ:tä, breikkareita ja graffittien tekijöitä. Ohjelmaa ja erilaisia keikkoja on luvassa myös Kaivokselle. Näissä järjestysapuna on jyväskyläläinen hip hop-vaikuttaja Ossi Valpio.

Jyväskylää kutsutaan hip hop -pääkaupungiksi. Mitä mieltä olette tästä?

Rintakumpu: Täällä on tosi aktiivinen hip hop-skene. Jyväskylässä on paljon räppäreitä, breikkareita ja paintereita (graffitin maalaajia). Nyt toimintaa tukee lisäksi se, että Alkiolla on ainoana Suomessa hip hop-linja ja Gradiallakin tuore musiikkituotannon linja. Lisäksi Jyväskylässä on Suomen mittapuussa ainutlaatuinen hip hop-kirjasto, jonka olemme perustaneet Kaupunginkirjaston 3. kerrokseen jo hyvä tovi sitten.

Arttu Rintakumpu opettaa Alkio-opistolla DJ-työskentelyä ja Gradian musiikkialan perustutkinnossa, jossa voi suuntautua hip hop-muusikoksi ja musiikkiteatteriin.