Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kova jääkiekkosarja vahvistui entisestään

Pelaajamarkkinan mullistus nosti myös Liigan tasoa, arvioi JYPin utj Mikko Viitanen.

Vuoden 2022 merkittävin puheenaihe on ollut Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan. Urheilu ei jäänyt muusta yhteiskunnasta erilliseksi saarekkeeksi, vaan se toi muutoksia myös kiekkokartalle.

KHL:n vetovoima eurooppalais- ja pohjoisamerikkalaispelaajien osalta väheni merkittävästi, minkä takia kymmeniä huippuluokan pelaajia tarvitsi yhtäkkiä uudet työpaikat.

Liigakin nappasi pelaajista oman osansa, mutta valtavaa virtaa tänne ei nähty. Ruotsi, Sveitsi ja Saksa ovat tällä hetkellä paremman maksukyvyn sarjoja ja myös Tsekki on hiipinyt mukaan eurooppalaisten huippusarjojen joukkoon. Vaikka pelaajavirta Suomeen ei ollut Euroopan sarjoista isointa, JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen näkee jonkinlaisen mullistuksen tapahtuneen.

– Kokonaiskuvassa Liigassa on kuitenkin kovempia pelaajia kuin kollegat vuosi sitten ajattelivat saavansa, minkä johdosta tänä vuonna pelin vaatimustaso on mennyt eteenpäin.

Moni pelaaja, joka tulee valtameren takaa Eurooppaan, haluaa myös muunlaisia kokemuksia sen jääkiekkoilun ohelle.

Mikko Viitanen

Liigan ulkomaalaispelaajista perinteisesti isoin osa tulee Ruotsista ja Pohjois-Amerikasta. Kanadalais- ja yhdysvaltalaispelaajilla on ollut pohdintaa siitä, että leviääkö sota muualle Eurooppaan, minkä takia myös pysyminen kotimantereella on ollut houkuttava vaihtoehto. Samalla korvaus NHL:n farmisarjassa AHL:ssä on parantunut.

– Myös AHL:ssä palkkataso on noussut hyväksi, eikä puhuta kaljaliigasta. Pitää olla joku motiivi lähteä pois kotimaasta. Moni pelaaja, joka tulee valtameren takaa Eurooppaan, haluaa myös muunlaisia kokemuksia sen jääkiekkoilun ohelle, Viitanen kuvailee.

Tällä kaudella iso keskustelu on käynyt sen ympärillä, onko Liigan peli tylsän passiivista, kun vahvistuneilla nimilistoilla operoivat joukkueet keskittyvät ensisijaisesti puolustamaan. Tämä on muodostanut mielenkiintoisen ristiriidan sen kanssa, että samaan aikaan valmentaja toisensa jälkeen hehkuttaa sarjan kovatasoisuutta ja sitä, kuinka vaatimustaso pisteiden saamiseen on äärimmäisen korkealla.

Siinä missä jotkut eurooppalaiset sarjat kilpailevat pelaajista rahalla, Suomen valttina on nimenomaan sarjan taso niin pelien kuin arjen kohdalla, kuten on ollut jo useamman vuoden ajan.

– Ei tässä sarjassa pelaaminen ole helppoa, vaikka tulisikin joillain standardeilla kovemmasta sarjasta, vaan valmennus, harjoittelu ja harjoittelun vaatimustaso pitävät meidät kilpailukykyisinä. Totaalisen läpimurron kynnyksellä olevat pelaajat ovat halukkaimpia tulemaan tänne, mies toteaa.

JYPin joukkue vahvistui tälle kaudelle paperilla merkittävästi, mutta toistaiseksi se ei ole heijastunut sarjataulukkoon parhaalla mahdollisella tavalla.

Positiivisia merkkejä on ollut kuitenkin ilmassa, etenkin Veini Vehviläisen hankinnan jälkeen.

Viitanen kertoi jo aiemmin Keskisuomalaisen haastattelussa, että JYP ei aio hankkia yhtäkään pelaajaa, joka saa lähtöpassit KHL:stä kesken kauden. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö JYP olisi valmiudessa vielä reagoimaan kauden aikana, mikäli oiva mahdollisuus aukeaa.

– Olemme aina kiinnostuneita hyvistä pelaajista. Siinä pitää kuitenkin miettiä kokonaisuutta talouden sekä lyhyen ja pidemmän tähtäimen joukkueen rakentamisen kannalta. Jos näemme mahdollisuuden vahvistaa joukkuetta ja se on järkevää, meillä on mahdollisuus reagoida.