Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: Kari Alonen antoi haavanlevittimille ja kaarimaljoille uuden elämän

Hävitystuomion saaneet kirurgiset instrumentit muuttuivat Kari Alosen käsissä taiteeksi.

Sairaala Novan pääaulassa avautui Instru mentaalista ilottelua -näyttely, jossa kuvanveistäjä Kari Alosen vanhoista sairaalan instrumenteista valmistamat teokset saivat seurakseen kirurgian emeritusprofessori Jukka-Pekka Mecklinin tekstejä. Idea näyttelyyn sai alkunsa, kun Mecklin pyysi ystäväänsä Alosta tekemään teoksen, jossa tämä istuttaisi peräaukontähystimen kiveen.

– Suostuin sillä ehdolla, että putken päähän tulee valo ja teoksen nimeksi Katse tulevaisuuteen, Alonen sanoo.

Mecklin tiesi, että vanhasta keskussairaalasta oli menossa hävitykseen iso määrä vanhaa kirurgian osaston välineistöä, jota Alonen voisi hyödyntää teoksissaan. Alonen kertoo aluksi pyöritelleensä instrumentteja käsissään, pohtien mihin onkaan suostunut mukaan. Mutta kun idea lähti lentoon, veistoksia alkoi valmistua nopealla tahdilla.

– Suunnitteilla on, että näyttely kiertäisi muissakin Suomen keskussairaaloissa. Teosten ensiesiintyminen Jyväskylässä on kunnianosoitus käytetyn materiaalin alkuperää kohtaan, Alonen perustelee.

Alonen löytää sairaalan instrumenteista kiinnostavaa estetiikkaa, ja hän on yhdistellyt niitä kekseliäästi. Hän kertoo nauttivansa työskentelyssä eniten juuri siitä, kun hoksaa jotain.

– Jos jokin, niin oivaltaminen ruokkii minua, Alonen luonnehtii.

Alosen käsissä haavanlevittimet muuntuivat kepeiksi tanssijoiksi, ja kaarimaljoista syntyi muun muassa lintuja. Teosten aihepiirit Alonen ammensi sairaalamaailmasta. Hänen töissään on mukana huumoria, mutta myös kantaaottavuutta. Esimerkiksi potilastietojärjestelmä Asterin mukaan nimetyssä teoksessa töpseli on vedetty pysyvästi irti seinästä.

Alonen on monen materiaalin taitaja, ja näyttelyteoksissaan hän yhdistelee ruostumattomasta teräksestä valmistettuja instrumentteja muun muassa kiveen. Kiiltävän teräksen ja rouhean kiven välille syntyy kiinnostavaa kontrastia.

– Yksi mottoni on ollut, että käytä kiveä jo eläessäsi, Alonen hymyilee.

Alonen on jo vuosikymmeniä yhdistänyt myös valoa osaksi veistoksiaan, ja näyttelyssäkin valo on yksi keskeinen elementti. Valolla Alonen luo teoksiin kiinnostavia varjoja, heijastuksia ja kiiltoa.

– Valo tuo myös pehmeyttä ja lämpöä koviin materiaaleihin, Alonen kuvailee.

Kari Alonen: Instru mentaalista ilottelua Sairaala Novan pääaula 26.12.2022 asti.