Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Jos onnistuisi edes yhden maalin kaudessa tekemään”

Jyväskylän Kylteriveljet ja FS Feeniksi ovat hyväntuulen futsalseuroja, joissa ei panta kiristä päätä.

Mitä sanoa palloilujoukkueesta, jonka nimi on Jyväskylän Kylteriveljet (JKV)? Entä seurasta, jonka nimi on FS Feeniks? Toinen ilmoittaa tulevansa pörssistä ja toinen nousevansa tuhkasta.

Sanoako, että siinäpä on joukkueilla poikkeavat nimet? Poikkeavathan ne ovat. Mutta eihän kummankaan seuran taustakaan ole ihan tavanomainen.

JKV perustettiin vuonna 2014 taloustieteen opiskelijoiden ainejärjestön Pörssin futsalvuorolla. Nyt seuran repertuaariin kuuluvat myös jalkapallo, salibandy ja jääkiekko.

Mutta tuskinpa tämän yhteisön kurssi kovin korkealla on huippu-urheilun pörssissä. Futsaljoukkue tahkoaa tänä talvena Futsal-Kakkosta ajatuksella, että ”pelaamme tosissamme mutta pilke silmäkulmassa”.

Futsalseura Feeniksin motto on ”tuhkasta voittoon”, esikuvansa Feeniks-linnun tapaan. Tämä pyhä lintuhan poltti legendan mukaan pesänsä ja itsensä ja nousi tuhkasta kolmantena päivänä.

Nykyään FS Feeniksin pelaajat ja kannattajat polttavat korkeintaan päreensä. Jos sitäkään.

FS Feeniks perustettiin 2010 futsalin erikoisseuraksi. Vaikka pelata voi ”tosissaan”, seuran verkkosivut kertovat myös siitä pilkkeestä: kakkosjoukkueen nimi on Salimajavat (kas kun ei Rämemajavat) ja shekit voi kuulemma lähettää postiosoitteeseen Korpilahdelle.

Tappio harmittaa aina, tulee se millä sarjatasolla tahansa.

Tatu Hoffren

Miten tämä kaikki sitten näkyy arjessa? Otetaan esimerkki. Käynnissä on Futsal-Kakkosen itäisen lohkon peli Jyväskylän Kylteriveljet vastaan FS Feeniks. ”Verivihollisten” kohtaaminen.

Katsojia Hippoksella on 15, tuomarien ote pelaajiin ymmärtävän lunki ja taustajoukot minimissään. Ei ole paikalla puheenjohtajia, fysioita, lääkäreitä, mediahenkilökuntaa tai joukkueenjohtajia. Tuskin edes valmentajia, sillä pelaajat huutelevat ohjeita toisilleen.

Kaikki pelaajat eivät ehkä ole tiptopformussa eikä polviin nojailevaa puuskuttajaa katsota karsaasti.

Ilmassa on lausuntoja, kuten ”jos onnistuisi yhden maalin kaudessa tekemään”. Tunnelma on rento. Alkuverkatkin ovat kuin Martti Jarkon ajoilta. Hipsuttelua. Mutta tunnelma on hyvä. Intensiivinen. Tahtova. Ja yritteliäs. Ilman sikailuja.

Kummastakin joukkueesta on nakitettu yksi pelaaja kommentoimaan pelipäivää. Nakittamisen ovat tehneet poissaolevat seurajohtajat.

Voittaneen joukkueen Aleksi Paltamaa sanoo, ettei tällä tasolla pelata hampaat irvessä. Silti hän harmittelee, että oma futsalura ylettyi vain Futsal-Ykköseen.

– En ole jäähdyttelijä. Kilpailullisia pelejä nämä ovat.

Tämä on tasoltaan sopiva sarja, riittävän kova ja mielenkiintoinen.

Matias Sarlin

Hävinneen joukkueen Aapo Pylkkänen on aito pörssiläinen ja tuleva tilintarkastaja, joka niin ikään sanoo, että höntsämaineesta huolimatta sarjassa pelataan tosissaan.

– Näitä pelejä Feeniksiä vastaan ei haluaisi hävitä.

Mutta mitä ihmettä jalkapallon miesten Ykköstä ensi kaudella JJK:ssa pelaava Tatu Hoffren ja FC Vaajakoskessa Kakkosta pelaava Matias Sarlin tekevät Kylteriveljien pelipaidassa?

– JJK:lla on menossa off season, joten on kiva päästä pelaamaan ja treenaamaan tuttujen kavereiden kanssa. Kun pelaa topparina, pääsee futsalissa välillä laukomaankin. Ja kiva on välillä neppaillakin, kun futsal on lajina erilainen. Tappio harmittaa silti aina, tulee se millä sarjatasolla tahansa, Hoffren kertoo.

– Tämä (Futsal-Kakkonen) on tasoltaan sopiva sarja, riittävän kova ja mielenkiintoinen. Kun hyökkääjänä pelaan, saan kokemusta pallon vastaanottamisesta ja suojaamisesta selkä maalia vasten pelattaessa, tradenomiksi Jamkissa opiskeleva Sarlin sanoo.