Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: Tuomo Blomqvist tekee löytöjä luonnosta ja omasta puuliiteristään

Taiteilijan työskentelyssä leikittelyllä ja oivalluksilla on tärkeä merkitys.

Palokkalaisen kuvataiteilija Tuomo Blomqvistin Galleria Beckerin näyttely sai nimekseen ”rakennelmia ym.”. Blomqvist käyttää teoksissaan pääasiassa löytömateriaalia. Löytöjä hän tekee usein luonnosta kotipihansa välittömästä läheisyydestä, mutta yhtä lailla omasta liiteristään ja polttopuulaatikostaan.

-– Polttopuita tulee otettua talteen teoksia varten, koska niissä on usein niin kiinnostavia muotoja, Blomqvist sanoo.

Blomqvist kuvailee työskentelyään eräänlaiseksi leikkimiseksi, eikä hän koskaan tee taidetta otsa rypyssä. Löytämisen ilolla ja oivalluksilla on hänelle taiteen tekemisessä suuri merkitys.

– Lapsena leikin usein kotimme puulaatikon puilla, niistä oli mukava rakennella kaikenlaista. Ja samaa teen yhä 65 vuotta myöhemmin, leikin puulaatikon puilla, Blomqvist hymyilee.

Blomqvistin teoksissa puun omat sävyt, oksankohdat, syyt ja säleet pääsevät esille. Hän antaa teoksissaan myös kiinnitysratkaisujensa näkyä, ja liima, tapit ja pultit ovat olennainen osa valmiita töitä.

Näyttelyn teoksista huokuu Blomqvistin vahva luontosuhde ja yhteys omaan ympäristöön. Myös ajan kuluminen nousee esiin useissa töissä. Näyttelyssä on esillä sarja teoksia, jotka syntyivät Blomqvistin levitettyä pihalleen akvarellipaperia kesän ajaksi. Sateet, tuulet, maaperän pieneliöstö ja päältä kävely muokkasivat pari kuukautta pihalla olleita teoksia yllätyksellisillä tavoilla.

Elämän kiertokulun teema on läsnä Luonnonsuojelualue-teoksessa, jossa Blomqvist on yhdistänyt terästä löytämäänsä kaatuneeseen koivunrunkoon. Puussa näkyy sen elämänkaaren tapahtumia. Linnunkolot, tikan puun halkeamaan taidolla sovittelema käpy ja hyönteisten käytävät luovat puuhun kaunista rytmiä ja reittejä.

– Eläimillä ei ole erikseen luonnonsuojelualueita, ne ovat täysin ihmisen keksintöä, Blomqvist pohtii.

Puun lisäksi Blomqvist on käyttänyt näyttelyssä teostensa materiaalina myös muovia, kuten vanhoja lasten liukureita. Eräs työ syntyi perheessä 35 vuoden ajan palvelleen pyykkikoneen teräsosista.

– Teos sai nimekseen Linkous. Linkous on pyykinpesussa viimeinen vaihe, ja tämä teos on kyseisen pyykkikoneen absoluuttisesti viimeisin vaihe, Blomqvist kertoo.

Tuomo Blomqvist rakennelmia ym. Galleria Becker 14.12.2022 asti.