Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsi kuvasta lelukauppias – Minna Kunnasluoto valitsi lelukaupan paikan laskemalla ohikulkijoita

Lelukaupan myynnistä yli puolet tehdään joulumarkkinoilla.

Minna Kunnasluoto seisoi Jyväskylän Kauppakadun kompassilla ja katseli ympärilleen. Oli keskiviikkopäivä, taivaalta satoi vettä ja kello oli iltapäivällä viisi. Silti hän laski pienessä ajassa 200 ohikulkijaa.

Hän toteutti saman laskutoimenpiteen paikallisessa ostoskeskuksessa ja jäi luvusta noin kymmeneen prosenttiin. ”Keskustassa sen on oltava”, hän mietti.

Kunnasluoto on Jyväskeskuksen katutasossa kesäkuussa avatun Lelukauppa Partasen yrittäjä. Kauppa on toiminut Kuopiossa 56 vuotta, josta Kunnasluodon huomassa se on ollut kymmenen vuotta. Jyväskylän liike on ensimmäinen Kuopion ulkopuolinen piste.

– Laajentaminen on ollut takaraivossa pitkään ja nyt sille oli suotuinen aika. Katajan Janne vinkkasi paikasta ja oli mukanani sitä katsomassakin.

Näyttelijänä ja muun muassa Napakympin juontajana tutuksi tulleella Katajalla on Suomessa kolme lelukauppaa. Hän kuuluu Kunnasluodon ja suomen vanhimman leluliike Casagranden kanssa samaan, vähän leikkimieliseen, Oikeat lelukauppiaat Allianceen.

– Nimi tulee siitä, että kun asiakkaat astuvat liikkeisiimme, he toteavat usein, että tämä on ihan oikea lelukauppa, Kunnasluoto nauraa.

Moni lapsi on ihmetellyt, että täällähän on pelkkiä leluja.

Kauppakadun 500 neliön lelukaupasta löytyy 10 000 erilaista lelua. Paikka saa usein pienten asiakkaiden huulet pyöreiksi.

– Moni lapsi on ihmetellyt, että täällähän on pelkkiä leluja. He eivät ole tottuneet sellaiseen, kun kaupungissa ei ole hetkeen ollut isoa lelukauppaa.

Kaupassa järjestetään myös monenlaista ohjelmaa. Välillä paikalla on satuhahmoja, toisinaan taivaalta sataa karkkia, joskus pidetään lettukestit ja toisinaan seikkaillaan hyllyjen välissä.

Lelukauppa on siinä mielessä haasteellinen ala, että se keskittyy vahvasti vuoden kahteen kuukauteen. Marras–joulukuussa tehdään yli puolet myynnistä.

– Toinen haaste on se, että lelut vievät paljon varastotilaa ja ovat melko halpoja. Samaan tilaan, jonka alle 20 euron Afrikan tähti -peli vie, saa vaatekaupassa pakattua parikin satasen paitaa, Kunnasluoto tuumaa.

Joulun suosikkeihin kuuluvat lautapelit, kuten vaikka Smart10. Kunnaslehto vinkkaa, että lautapeleillä on mahdollisuus saada teini-ikäisten jakamaton huomio, sillä lautapelin ääressä ei ole aikaa selata puhelinta.

Ikisuosikki Afrikan tähti kuuluu vuodesta toiseen joulun ostetuimpiin peleihin. Tänä jouluna sekä lasten että nuorten aikuisten lahjapaketeista löytyy myös Squishmallows-pehmoleluja.

Kunnasluoto on vahvasti mukana Kuopion keskustan kehittämisessä ja hän peräänkuuluttaa yhteistyötä myös jyväskyläläisten toimijoiden kesken.

– Minusta on esimerkiksi hienoa, että Jyväskeskuksessa toimii Fantasiapelit-liike. En näe heitä kilpailijoina vaan yhteistyömahdollisuutena.

Kunnasluodon mielestä puheet keskustan näivettymisestä ovat lyhytkatseisia. Hän sanoo, ettei keskustan vetovoima pitkässä juoksussa häviä mihinkään, eivätkä esimerkiksi turistit hakeudu kauppakeskuksiin vaan nimenomaan kaupunkien keskustoihin.

– On myös tutkitusti hyvä, että keskustassa on myös tyhjiä liiketiloja. Ne mahdollistavat kasvun, Kunnasluoto tuumaa.