Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona-ajan alku oli sairaanhoitajillekin pelottavaa aikaa

”Kutsu Linnan juhliin on kutsu sairaanhoitajille. Edustan meitä kaikkia siellä juhlassa.”

Sairaala Novan teho-osaston sairaanhoitaja Helena Pohjolainen ehti nauttia viime vuonna vuorokauden ajan presidentin kutsusta Linnan juhliin, kun seuraavana päivänä juhlatilaisuus peruttiin.

Presidentti Sauli Niinistö kutsui viime vuonna juhlaan erityisen paljon sairaanhoitohenkilökuntaa. Muutama viikko sitten postilaatikkoon tuotiin uusittu kutsu juhliin.

Pohjolainen on ollut sairaanhoitajana teho-osastolla 33 vuotta.

Ensimmäiset koronapotilaat tulivat Keski-Suomen keskussairaalaan maaliskuussa 2020. Osa heistä tuli myös Pohjolaisen osastolle.

– Se oli pelottavaa aikaa. Meillä ei ollut rokotuksia ja meidän vaan piti mennä eristykseen tekemään työtämme. Meillä oli suojavaatteet ja esimerkiksi käsidesi loppui. Jouduimme käyttämään korvaavaa seosta ja monilla meistä kuoriutui käsistä ihoa seoksen vuoksi. Tsemppasimme tosi paljon toisiamme, ja olemme puhuneet jälkikäteen, että emme olisi selvinneet ilman toistemme tukea.

Helena Pohjolaisen mukaan suurin pelko alkuvaiheessa oli siitä, mitä korona on ja vievätkö työntekijät taudin kotiin.

Teho-osastolla on edelleen koronapotilaita, joita varten hoitajat pukevat eristysvaatteet.

– Niissä on hyvin raskasta olla. Ne ovat paperia tai muovia. Eristyksessä pidämme tiivistä maskia sekä koko kasvot peittävää visiiriä. Pyrimme siihen, että jos tekee töitä eristyksissä, työntekijän vaihto on pisimmillään kolme tuntia.

Suojautuminen kuitenkin toimi, sillä Helena Pohjolainen ja hänen miehensä Seppo Pohjolainen sairastuivat koronaan vasta viime kesänä.

Oma jännityksensä oli myös koronarokotuksissa.

– Saimme ne ensimmäisenä. Olihan se reilua, mutta kukaan ei tiennyt rokotusten mahdollisista sivuvaikutuksista. On ihme, kun selvisimme henkisestikin siitä vaiheesta. Teimme paljon sen eteen, että työilmapiiri olisi ollut hyvä ja teemme sitä edelleen. Meillä on esimerkiksi osaston huvitoimikunta ja kuntoilemme vapaa-ajalla yhdessä. Meillä oli pahimpaan aikaan tsemppilaatikoita ja viikonloppuisin luimme netissä tsemppejä toisillemme. Seppo kävi kerran esiintymässä työyhteisön teamsissa ja meillä oli myös grilli-iltoja, joihin osallistuimme kotoa käsin, Helena Pohjolainen kertoo.

Hän jatkaa, ettei ole kokenut pitkällä työurallaan mitään korona-aikaan verrattavaa. Hän on hoitanut suuronnettomuudesta tulleita potilaita, mutta ne hoitojaksot olivat lyhytaikaisia.

Yksi suuri henkireikä oli pahimpaan aikaan perheen kesämökki Saimaan rannalla.

– Menimme aina mökille, kun se oli mahdollista. Siellä saimme olla luonnon rauhassa ja ei tarvinnut miettiä koronaa, Nuorten taidetyöpajalla työskentelevä Seppo Pohjolainen sanoo.

Hän on myös Trio Niskalaukauksen rumpali. Hänelle korona merkitsi varsinkin alkuvaiheessa peruuntuneita keikkoja.

Mitä he vastaavat, jos toimittajaa kysyy Linnan juhlissa klassikkokysymyksen eli mitä Suomen itsenäisyys heille merkitsee?

– Viime vuonna olisin vastannut eri tavalla, mutta nyt ei ole itsestään selvää, että Suomi on itsenäinen. Maailman tilanne on vähän pelottavakin, mutta uskon, että maamme itsenäisyys jatkuu, Helena Pohjolainen vastaa.

– Olen arvostanut itsenäisyyttä ennenkin, mutta nyt entistä enemmän, Seppo Pohjolainen sanoo.