Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: Taiteilijapariskunta löytää kauneutta omasta arjestaan ja puutarhassa mönkivistä ötököistä

Taidegraafikon ja valokuvaajan mustavalkoisissa teoksissa keskiöön nousevat oman kodin ja pihapiirin näkymät.

Maija Albrecht toi Galleria Ratamon näyttelyyn esille grafiikkaa ja esineteoksia ja Kristoffer Albrecht valokuvia. Teoksissaan he ovat suunnanneet katseensa aivan lähelle, eli kotiin, pihapiiriin ja lähimetsään. Albrechtit löytävät kauneutta omasta arjestaan, ja heidän teoksistaan voi löytää yhteistä kuvastoa. Kumpikin lähestyy aihetta mustavalkoisen ilmaisun kautta.

Maija Albrechtin käyttämä kuivaneulatekniikka on hidas ja haastava, sillä pikkutarkka kuva kaiverretaan viiva viivalta kuparilaatalle. Hän viehättyy luonnon kiertokulusta ja siitä, miten luonnossa kuolema on jatkuvasti läsnä. Näyttelyn Samaan aikaan toisaalla -videoteoksessa hän on tarkkaillut kärpästä syövää hämähäkkiä.

Useisiin hänen töihinsä on tallentunut esimerkiksi lintuja ja kovakuoriaisia. Maija Albrechtin esineteoksissa toistuu sama estetiikka kuin hänen grafiikassaan.

– Olen hyödyntänyt esineteoksissani löytöesineitä. Tiaisen aamiainen -teos koostuu yöperhosten siivistä, joiden uskomaton hauraus viehättää minua. Kuistillemme kerääntyi yhtenä vuonna pimeään aikaan yöperhosia, jotka tiaiset kävivät aamulla syömässä jättäen vain perhosten siivet jäljelle, Albrecht kuvailee.

Albrechtit arvostavat sitä, kun työskentelyyn on mahdollista käyttää rauhassa aikaa. Kristoffer Albrecht kokee valokuviensa olevan eräänlainen kannanotto hiljaisuuden tärkeydestä.

Hän kuvaa pääasiassa laakafilmille ja valmistaa hopeagelatiinivedoksensa itse pimiössä. Kristoffer Albrecht tarkkailee valoa ja sen alati muuttuvaa olemusta. Hän on kiinnostunut siitä, miten sään tai vuodenajan mukaan vaihtuva valo vaikuttaa kuvan tunnelmaan. Useissa kuvissa pääroolissa on jokin kotoa löytyvä esine. Ikkunasta tulviva luonnonvalo luo arkisiin asetelmiin kiinnostavia valon ja varjon vaihteluita.

Kotona kuvatessa näkymät ovat tuttuja, joten Kristoffer Albrecht kokee, että havaintoa tulee syventää, jotta löytää olennaisen. Hän kokee saman aihepiirin parissa työskentelyn kiinnostavana, ja naurahtaa valokuvanneensa esimerkiksi samoja laseja jo viimeiset neljäkymmentä vuotta.

– Minulle syventyminen on tärkeämpää kuin uudistuminen, Kristoffer Albrecht pohtii.

Maija ja Kristoffer Albrecht Galleria Ratamo 4.12.2022 asti.