Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän, Muuramen ja Laukaan kalleimmat talokaupat – ennennäkemättömien asuntokauppojen vuosi

Asuntojen hintoihin vaikuttaa nyt monet seikat tontin arvosta, rakennuskustannuksiin, lainojen korkoihin ja maailmantilanteeseen.

Kiinteistövälittäjä Jere Savolin LKV Savolin Oy:stä sanoo kuluvan vuoden olleen poikkeuksellinen Jyvässeudun asuntomarkkinoilla.

– Olen tehnyt näitä hommia 25 vuotta, ja täytyy sanoa, että tässä määrin ei ole ennen myyty näin arvokkaita kohteita Jyvässeudulla.

Savolin sanoo, että Jyväskylään on tullut viiden viime vuoden aikana paljon rahaa yrityskauppojen kautta. Tämä näkyy välittäjän työssä ja arvokkaiden talojen kysynnässä.

Savolin määrittelee arvoasunnoksi noin 500 000 euron talon. Hän sanoo, että Jyvässeudulta löytyy paljon arvoasuntoja ja yli miljoonankin kohteita, mutta nämä tulevat harvoin myyntiin.

Syitä talojen korkeisiin hintoihin on viime aikoina ollut monia. Yksi syy piilee nopeasti kohonneissa rakennuskustannuksissa.

Valveutunut ostaja voi löytää nyt erittäin hyvän sähkölämmitteisen kodin aiempaa edukkaammin.

– Myytyjen talojen hinta peilaa suoraan rakennuskustannusten ja tonttimaan arvonnousuun. Valmiin ostosta on tullut entistä suurempi vaihtoehto uuden rakentamiselle, sillä näin ostaja voi olla varma, että budjetti ei pauku.

Arvotaloja lukuun ottamatta talokauppa on kuluvana vuonna vähentynyt . Tämän Savolin näkee johtuvan ainakin ostajien reagoinnista epävarmaan maailmantilanteeseen ja nousseisiin korkoihin.

– Kun on totuttu epänormaaliin, eli nollakorkoon, niin paluu normaaliin on sokaissut osan ostajista niin, että lainaa ei uskalleta ottaa.

Talokaupoissa näkyy nyt energiatehokkuuden teemat. Moni pelkää sähkölaskun summaa ja hakee pääsääntöisesti muita kuin täyssähkökohteita. Savolin näkee hätäilyn ja huolen laskeneen joidenkin asuntojen hintoja. Moni rajaa hakuvahdista täyssähköiset talot kokonaan pois. Savolinin mielestä tämä on turhaa.

– Maalämmön kysyntä on kovaa, mutta valveutunut ostaja voi löytää nyt erittäin hyvän sähkölämmitteisen kodin aiempaa edukkaammin.

Savolin arvele, että esimerkiksi viime vuonna noin 300 000 euroa maksaneen sähkölämmitteisen talon voi nyt saada jopa 5–10 prosenttia halvemmalla. Käytännössä ostohinta kompensoi siis asumiskustannuksia.

– Ei kannata skipata hyviä taloja. Lisäksi uudehkot talot ovat aika energiatehokkaita ja asumistottumuksillakin voi hyvin vaikuttaa kulutukseen.

Savolin lisää vielä, että suomalaiset ovat taipuvaisia peesaamiseen. Kun joku julistaa täyssähkön huonoksi lämmitysmuodoksi energiakriisin hetkellä, moni myöntelee perässä, vaikka valtaosa suomalaisista asuu edelleen sähkölämmitteisessä talossa.

– Maalämpökin tarvitsee sähköä toimiakseen, Savolin naurahtaa.

Savolin sanoo talon arvoon vaikuttavan rakennusvuoden, rannan läheisyyden ja kunnon lisäksi sijainnin palveluiden, terveiden koulujen ja turvallisten koulumatkojen äärellä.

– Ne ovat asioita, joita ei voi suoraan rahallisesti mitata, mutta jotka vaikuttavat talon arvoon. Sillä on valtava merkitys, joutuuko lapsi kulkemaan kouluun pimeitä reittejä teitä ylitellen, vai onko matka turvallinen, Jere Savolin sanoo.