Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seuranta ja valvonta yleistyy – sadoilla poroilla on jo oma liittymä

Riistakameran nimi johtaa harhaan – laitteella valvotaan erityisesti mökkejä.

Kun korona sulki rajoja ja pakotti pysymään kotona, suomalaiset lähtivät mökkikaupoille. Mökkibuumi heijastui pian riistakameroiden myyntiin, sillä mökeille haluttiin valvontaa, mutta siitä ei haluttu maksaa paljoa.

Riistakameroiden hankinta puolestaan heijastui teleoperaattoreiden myyntiin, sillä nykyaikaiset kamerat lähettävät kuvat ja videot verkon kautta heti vastaanottajalle, jos laitteissa on liittymä.

– Riistakamerat ovat hyvä esimerkki arjen älyratkaisusta, jossa perinteiselle tekniikalle löydetään uutta käyttöä, toteaa tietoliikenneyhtiö Elisan smart living eli älykkään elämisen liiketoimintajohtaja Olli-Pekka Nokkonen ja jatkaa.

– Alun perin riistakameroita käyttivät metsästäjät, jotka halusivat nähdä, millaista riistaa metsästysmailla liikkuu. Nyt kameroista valtaosa myydään valvontakäyttöön.

Toinen esimerkki tutun laitteen uudesta käyttötarkoituksesta on lemmikkipanta, jossa hyödynnetään perinteistä gps-paikanninta.

– Teemme tässä yhteistyötä lemmikkieläintarvikeyhtiö Mustin ja Mirrin kanssa. Pannassa oleva paikannin lähettää erilaista tietoa lemmikin liikkeistä, esimerkiksi nukkuuko vai liikkuuko lemmikki ja onko liikkeen määrä sopiva. Data tulkitaan ja sen avulla omistaja saa tietoa lemmikin hyvinvoinnista, Nokkonen kertoo.

Hyvä esimerkki arjen älyratkaisusta, jossa perinteiselle tekniikalle löydetään uutta käyttöä.

Olli-Pekka Nokkonen

Myös paikannin tarvitsee liittymän, jotta tiedot lähtevät pannasta.

Myös Telialta kerrotaan, että esimerkiksi koirien seurantapantoihin, riistakameroihin, etäohjattaviin laitteisiin sekä valvontalaitteisiin tarkoitettujen liittymien kysyntä on ollut tasaisessa kasvussa. Esimerkiksi sadoilla poroilla on Telian liittymä. Sen avulla voidaan seurata eläinten liikkeitä reaaliaikaisesti.

Telialla isoin sesonki keskittyy kuitenkin elo–lokakuulle, syksyn metsästyskauden alle. Samaa viestiä kerrotaan DNA:lta, laitteisiin tarkoitettujen liittymien kysynnässä näkyy syksyisin kasvua.

– SIM-kortilla varustettuja valvontakameroita hyödynnetään omaisuuden valvonnan ohella esimerkiksi eläinten valvontaan maatiloilla, kuljetuksissa ja koira-aitauksissa, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Riistakameran nimi alkaa käyttötarkoituksen perusteella olla jo harhaanjohtava, sillä alkuperäiseen metsästystarkoitukseen kameroista menee Elisan asiakastutkimuksen mukaan vain noin 16 prosenttia.

Riistakameroiden kasvava käyttötarkoitus on luontobongaus, jonka osuus kameroiden käytöstä on noin 17 prosenttia.

Kamerasta voi tilata kuvan mökiltä. Ei ole pakko ajaa säännöllisesti katsomaan, onko kaikki kunnossa.

Olli-Pekka Nokkonen

Tällä hetkellä valtaosa kameroista menee kuitenkin valvontaa. Elisan asiakastutkimuksen perusteella yli 65 prosenttia riistakameroista käytetään valvontaan. Valvonnasta taas noin 62 prosenttia kohdistuu mökkeihin sekä vapaa-ajan asuntoihin ja 25 prosenttia kotipihaan.

Elisan Olli-Pekka Nokkonen muistuttaa, että kuvia ja videoita lähettävällä kameralla voi valvoa omaisuuttaan myös muutenkin kuin rikollisuuden pelossa.

– Kamerasta voi tilata kuvan tai videon mökiltä. Esimerkiksi helmikuussa ei ole pakko ajaa säännöllisesti katsomaan, onko kaikki kunnossa, hän sanoo.

Kamerat toimivat oman liittymän avulla myös langattomien laajakaistayhteyksien ulottumattomissa. Ylensä nettiyhteyksissä puhutaan latausnopeuksista. Riistakameroihin hankittavissa liittymissä tärkeää on kuitenkin lähetysnopeus. Etenkin, jos haluaa, että laite lähettää videota.

– Tällä hetkellä sekä kuvaa että videota lähettävät kamerat ovat arkipäivää. Seuraavaksi tulee mahdollisuus katsoa livevideota, Nokkonen sanoo.