Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arjen sähkön säästövinkkejä: kattilan kansi kiinni keittäessä ja ruuat pakastimeen jääkaapin kautta

Naapurin kanssa voi tehdä jouluista yhteistyötä eli laittaa kinkkurullat samaan uuniin.

Varsinkin viime viikkoina moni on katsonut kotiaan siitä näkökulmasta, että missä asiassa voisi säästää kalliiksi muuttunutta sähköä. Keski-Suomen Martat ry:n kotitalousasiantuntija Hanni Kuronen sanoo, että samat säästöohjeet pätevät aina.

– Sähkön säästämiseen liittyvät asiat ovat kotona perusjuttuja. Esimerkiksi uunin käytössä tulee muistaa, ettei lämmitä sitä ihan pikkujutun takia. Kun uunin lämmittää, sitä voisi hyödyntää enemmänkin, eli miettiä voisiko samassa lämmössä paistaa vaikkapa sämpylät ja jonkun uuniruuan peräkkäin. Liedellä on hyvä muistaa tuttu perussääntö, että on liedelle sopivan kokoinen kattila ellei ole induktiotaso. Ei ole kaikille itsestään selvää, että laitetaan kansi kiinni, kun kypsytetään ruokaa pienellä teholla. Ilman kantta ruoka kypsyy hitaammin ja vie sähköä enemmän, Hanni Kuronen neuvoo.

Astianpesukoneessa tärkeintä on pestä täydellä koneella aina, kun se on mahdollista.

– Ohjelman valinnassa voi miettiä mikä on riittävä pesu. Silloin ollaan mielestäni hakoteillä, jos aletaan tinkiä lopputuloksesta. Jos astiat eivät ole kovin likaisia, lyhyempikin ohjelma voi olla riittävä. Jos kone on täynnä ja koneessa on esimerkiksi kattiloita, se vaatii tehokkaan pesun. Eko-ohjelmien pitäisi periaatteessa viedä vähemmän sähköä, mutta pesuun käytettävä aika on mielestäni aika pitkä.

Hanni Kuronen muistuttaa myös siitä, että käsin tiskatessa tulee käyttää juoksevaa vettä mahdollisimman vähän.

– Jääkaapin pitää olla riittävän kylmä, että ruoka säilyy. Jääkaapin ja pakastimen kylmyyteen en lähtisi kajoamaan. Sekin tulee muistaa, että laittaa ruuat pakkaseen jääkaapin kautta. Muuten tulee pakastimeen huurretta sekä jäätä ja se lisää sähkön kulutusta, Kuronen neuvoo.

Viime aikoina on tullut esiin paljon erilaisia säästövinkkejä, ja yksi oli, että kaksi keskikokoista kinkkua voi paistaa yhtä aikaa.

– Tässä kohtaa mietin, mikä on keskikokoinen kinkku ja minkä kokoinen uuni on. Pieniä kinkkuja tai liharullia voi laittaa kaksi samaan uuniin. Arvelen, että paistoaika vähän lisääntyy, mutta sähköä säästyy paljonkin.

Myös leivinuunit ja niiden hyödyntäminen ruuanlaitossa ja lämmityksessä ovat nousseet otsikoihin.

– Jos on oikea leivinuuni ja opettelee sen käytön, sillä voi säästää sähkön kulutusta paljonkin. En omista leivinuunia, mutta käsittääkseni ne ovat yksilöitä, ja niiden käyttöä pitää opetella. Esimerkiksi paljonko ja millaisia puita polttaa. Leivinuuni on tosi monikäyttöinen, koska siinä pystyy periaatteessa paistamaan kaikki paistamiset. Kun lämpö säilyy pitkään, voi hauduttaa jälkilämmössä esimerkiksi karjalanpaistia ja uunipuuroa. Leivinuunissa riittää potkua pitkään, jos se on lämmitetty kunnolla, Hanni Kuronen sanoo.

Vaatteiden pesussa on kannustettu lämpötilan vähentämiseen.

– Suhtaudun pyykin pesemiseen siten, että jos esimerkiksi pyyhkeille ja lakanoille on pesusuositus 60 astetta, pesen ne siinä lämpötilassa. Pesukoneistakin sanotaan, että ne eivät esimerkiksi sakkaudu, jos pestään pyykit välillä vähintään 60-asteessa eikä vain 30- tai 40-asteessa. Pyykinpesuaineet ovat kehittyneet, joten ne pesevät puhtaaksi viileämmässäkin vedessä. Jos pesee pyykit matalalla lämpötilalla, ainakin välillä kannattaa pestä ne korkeammalla lämpötilalla.

Hanni Kuronen toteaa, että lämpimän veden käyttöä kannattaa miettiä säästömielessä eniten. Kylmiä suihkuja hän ei kuitenkaan suosittele.

– Huoneenlämpöä voi vähän pienentää, mutta ei sitäkään määräänsä enempää.