Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PikkujouluCircuksessa esiintyvä Erin sanoo kappaleiden tulevan valmiiksi vasta yleisön edessä

Suomen suurimmat pikkujoulubileet eli PikkujouluCircus valtaa Paviljongin lauantaina. Illan esiintyjinä ovat Antti Tuisku, Anssi Kela ja Erin.

– Aikamoista räiskettä luvassa. Antti Tuisku ja Anssi Kela on molemmat ihan mielettömän hyviä ja isoja esiintyjiä. Musta on ihanaa päästä näkemään ne Paviljongissa, Erin sanoo.

Hän lähtee keväällä konserttisalikiertueelle, mutta PikkujouluCircukseen hän tuo tanssittavan klubisetin.

– Siinä on sellainen yökerhotyyppinen lähestymistapa ja bilettävä meininki, joka sopii just hyvin sinne.

Miljoona vastausta -levy julkaistiin elokuussa, kuusi vuotta edellisen jälkeen. Erin sanoo olevansa hidas tekemään, ja nyt 7- ja 9-vuotiaat lapset ovat hidastaneet tekemistä entisestään.

– Biisin tekeminen on pikkutarkkaa, intensiivistä nypläämistä ja artistina pitää keskittyä siihen mitä itse haluaa ja mitä mieltä itse asioista on. Se on melkein vastakohta vanhemmuudelle, jossa täytyy pitää koko ajan huolta toisesta ihmisestä ja tämän tunteista.

Äiti-Erinin sulkeutuminen artisti-Eriniksi vaati musiikin kuuntelua työhuoneella ja omia karaokesessioita.

– Mutta, kyllä se sieltä aina löytyy, Erin naurahtaa.

Hän sanoo biisien olevan valmiita vasta, kun niitä on esitetty mahdollisimman monenlaiselle yleisölle.

– Yleisön rooli on suuri lopullisen biisin valmistumisessa ja hioutumisessa. Samalla tapaa kun on tärkeää, että vuodessa on neljä vuodenaikaa, on myös tärkeää esiintyä erilaisissa tilaisuuksissa ja paikoissa.

Erin nostaa esimerkiksi kappaleen Vanha nainen hunningolla. Jos sen esittää keskipäivällä kahvilassa, on tunnelma aivan eri kuin kahdelta yöllä karaokebaarissa.

Kappaleet syntyvät usein pianon tai kitaran avulla. Alussa on ehkä sana tai lause ja pikkuhiljaa kokonaisuus kiertyy tunnelmaa hakien kappaleeksi.

– Teen biisejä asioista, joihin olen kosketuksissa. Joskus ne tulevat omasta elämästä, joskus ystävistä tai vaikka jostain tyypistä jonka olen tavannut ja jonka tapa ajatella on jotenkin koskettanut.

Kappaleen loppuunhiominen on usein haastavaa.

– Elämässäkin asiat tuppaavat jäämään multa kesken, ja olen ihan sinut sen kanssa, mutta biiseissä pitää jaksaa tehdä se viimeinenkin duuni. Se on kuitenkin usein se kaikkein antoisinkin osio.

Joskus kappaleen takana on selkeä tavoite. Suorasukaisen eroottinen Anna mun rakastaa -kappale syntyi mittatilaustyönä Nainen ja seksuaalisuus -konserttisarjaan. Kappaleessa nainen houkuttelee miestä läheisyyteen pilke silmäkulmassa.

– Mua kiinnostaa pallotella sukupuolirooleilla ja miettiä mikä mistäkin johtuu. Se on jännä asia, että naiseutta ei millään lailla ronki se, jos naista ei kiinnosta, mutta miehen kohdalla tilanne on toinen. Vaikka ei äijän minusta tarvitse aina olla niin mies. Tasa-arvon etsimisessä on tärkeää pehmittää myös miehenä olemisen taakkaa, Erin pohtii.

Erin sanoo keikkailun tuntuneen korona-aikana välillä lasiseinän takaa esiintymiseltä. Ihmiset olivat varautuneita ja näyttivät miettivän saako tanssia ja laulaa. Esiintyminenkin tuntui vähän työläältä.

– Nyt kun ihmiset ovat palanneet normaaliin interaktiiviseen läsnäoloon, on ollut ihan mahtava kokea taas se tunne, että "Aaah. Tää on se juttu minkä takia tätä tehdään". Ihmiset heittäytyvät ja ovat vapautuneempia kuin koskaan.

Erinin Anna mun rakastaa -kiertue tulee Jyväskylään maaliskuussa. Silloin luvassa on Paviljongin istumakonsertti.

– Konserttisali keikoissa on ihan erilainen fiilis. Niissä hierotaan sieluja, fiilistellään ja koetaa kokovartalovärinää, Erin sanoo.

PikkujouluCircus Paviljongissa 19.11.