Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvat | Monipuolinen kattaus uutta elokuvaa

Arktisen Upeeta tarjoilee kahdeksan Suomen ensi-iltaa.

Pohjoismaisen elokuvan festivaali Arktisen Upeeta järjestetään 19.– 25.11., nyt toista kertaa Kino Aurorassa. Seitsemän päivän aikana tarjolla on yhteensä 22 elokuvaa, joista kahdeksan on Suomen ensi-iltoja. Mukaan mahtuu niin perinteisempää draamaa, videoinstallaatioita, lyhytelokuvia kuin dokumentteja. Tekijävieraita saapuu Suomen lisäksi Ukrainasta ja Ruotsista.

Muutamana edellisvuonna ohjelmiston maantieteellistä ja ajallista rajausta laajennettiin näyttämällä elokuvia myös Pohjoismaiden ulkopuolelta ja eri vuosikymmeniltä. Tänä vuonna pysytellään tiukemmin nykyhetkessä, kun pääpaino on uutuuksissa ja vanhimmatkin elokuvat ovat vuodelta 2020.

Ohjelmistossa korostuvat monikansalliset tuotannot, mikä näkyy ja kuuluu elokuvien moninaisissa kuvauspaikoissa ja kielissä (mm. persia, japani ja ranska).

En ehkä ole ainoa, jonka mielestä viime vuodet ovat koostuneet eri häiriöistä.

Mikko Järvinen

Arktisen Upeeta nro 23. on saanut otsikokseen ”Häiriö”. Mistä otsake juontuu ja miten se ilmenee elokuvissa, festivaalin tuottaja Mikko Järvinen?

– En ehkä ole ainoa, jonka mielestä viime vuodet ovat tuntuneet koostuneen eri häiriöistä. Elokuvissa häiriö näkyy yhteiskunnallisella ja henkilökohtaisella tasolla niiden käsitellessä esimerkiksi kansannousuja, sotaa ja luokkajakoa sekä häiriöitä mielessä ja yksityiselämässä.

Avajaiselokuvana 19.11. nähdään Suomen ensi-illassa Dora Garcían dokumentti Si Pudiera Desear Algo, joka kuvaa Mexico Cityssä viime vuosina järjestettyjä feministisiä mielenosoituksia.

Sitä seuraa satiirinen draamakomedia Triangle of Sadness, jolla Ruben Östlund voitti jo toisen Kultaisen palmunsa. Kyseessä on yhdeksi Pohjoismaiden puhutuimmaksi ohjaajaksi nousseen ruotsalaisen ensimmäinen englanninkielinen elokuva.

Sunnuntaina on tarjolla ikävällä tavalla ajankohtainen dokumenttielokuva Outside, jossa seurataan yhdeksi Ukrainan vuoden 2014 kaoottisten tapahtumien kasvoksi nousseen katulapsen Romanin elämää viiden vuoden ajan.

Näytöksen jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus, jossa paikalla on elokuvan ohjannut ukrainalainen Olha Zhurba. Esityksen lipputulot lahjoitetaan kokonaisuudessaan Apua Ukrainaan ry:lle.