Jeanne Bertolan "sininen juna" pysäköi yläkaupungin sydämeen.
Yläkaupungilla helmikuusta lähtien toiminut The Blue Train -vintagekauppa on saanut nimensä vanhasta ranskalaisesta sini-kultaisesta junasta.
– The Blue Train liikennöi viime vuosisadalla Pohjois-Ranskan ja Ranskan Rivieran (eli Välimeren kaakkoisrannikon) välillä. Se oli luksusluokan yöjuna, jolla matkusti paljon taiteilijoita ja kirjailijoita. Esimerkiksi Coco Chanel oli usein junan kyydissä ja Agatha Christie kirjoitti junamatkansa inspiroimana teoksen, Jeanne Bertola kertoo.
Hän sanoo nostalgisen junayhteyden edustavan hänelle romantiikkaa, mystiikkaa, seikkailua ja nopeutta. Sininen juna liikennöi Calaisin ja Nizzan välillä tarkalleen ottaen vuosina 1886–2003. Christien The Mystery of the Blue Train puolestaan julkaistiin vuonna 1928.

Nostalgia on vahvasti läsnä myös Bertolan kaupassa. Hän myy vintage- ja kirpputorivaatteita. Vintage-termiä käytettiin aluksi vain vuosikertaviineistä, mutta nykyisin se on vakiintunut merkitsemään myös menneiden vuosikymmenien vaatteita.
Kestävän kehityksen teema on Bertolalle tärkeää ja hän kehuu suomalaisia kuluttajia järkeviksi ja valveutuneiksi.
– Olen huomannut, että Suomessa käytettyjen vaatteiden ostaminen on luonnollista. Jos ihminen kaipaa jotain, hän menee täällä usein katsomaan ensin kirpputoreilta. Se on hienoa ekologista tiedostamista.
Bertola kertoo asiakaskunnassa olevan paljon nuoria ja opiskelijoita, vaikka kauppaan toki poikkeaa vanhempaakin väkeä, erityisesti yläkaupungin kortteleista.
Bertola puhuu liikkeensä myyntiartikkeleista valikoimana. Eroa tavalliseen kirpputoriin on siis siinäkin, että vaatteet on valittu yksitellen ja omistajan näkemyksiä mukaillen. The Blue Trainin vaaterekkejä silmäillessä näyttää melkein siltä, että kaikki vaatteet sopivat myös keskenään yhteen.
– Valikoima on siinä mielessä tosi henkilökohtainen, että se muistuttaa minua ja edustaa ideoitani. Lisäksi pyrin löytämään myyntiin tiettyjä arvostamiani materiaaleja kuten nahkaa, vakosamettia ja puuvillaa.
Bertola arvostaa erityisesti suomalaisia vintagevaatteita. Hän osoittaa pohkeeseen ulottuvia nahkasaappaitaan ja sanoo, ”Niin kuin näitä. Eivätkö olekin ihanat”.
Liikkeen vaatteet löytyvät kirpputoreilta, internetistä ja ammattimyyjien kautta. Joskus rekkiin päätyy vaatteita, joiden Bertola melkein toivoo jäävän myymättä.
– Kerran eräs asiakas sovitti takkia ja huomasin ajattelevani, että ”Voi ei. Tuo on niin hieno. Toivottavasti hän ei osta sitä”, Bertola sanoo ja hymyilee.
Bertola muutti Suomeen kuusi vuotta sitten. Ensin hän asui Oulussa, mutta nyt jo neljä vuotta Jyväskylässä. Hänellä on kaksi alaikäistä lasta.
– Pidin heti Jyväskylästä. Täällä tuli jotenkin kotoinen olo. Tykkään siitä millainen energia tällä on ja miten kaupungin eri alueilla on selvät, omat tunnelmansa. Minulle yläkaupunki on erityinen ja olen tosi ylpeä siitä, että saan kuulua tänne hienojen seinämaalausten ääreen ja harjun ja Jyväsjärven väliin.
Bertola on kotoisin Keski-Ranskasta, Vichyn alueelta, joka on antanut nimensä kivennäisvedelle. Suomessa hän rakastaa muun muassa kylmiä talvia.
– Olen asunut myös puoli vuotta Siperiassa, joten kylmät talvet eivät pelota minua, hän sanoo.