Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laukaalaisen voimamiehen tavoite on päästä Floridassa finaaliin

Veli-Pekka Kauhasen naapuri ei ihmettele, kun mies vetää henkilöautoa vetovaljailla perässään ylämäessä.

Laukaalainen Veli-Pekka Kauhanen on parhaillaan matkalla Floridaan Daytona Beachiin, jossa hän osallistuu Official Strongman Games MM-kilpailuihin. Hän on mukana yhdeksän hengen ryhmässä, joka edustaa Suomea kisoissa.

Kauhanen kilpailee yli 40-vuotiaiden sarjassa ja on siinä ensimmäinen suomalainen.

– Olin oli jo nuorena kiinnostunut lajista, kun olen Kiuruvedeltä maatilalta lähtöisin. Siellä tottui tekemään kaikenlaista voimaa vaativaa työtä, ja voimamieskisan lajit muistuttavat paljon maatilan töitä. Katsoin kisoja televisiosta ja lajit näyttivät hienolta, kun kilpailijat vetivät esimerkiksi rekkoja perässä. Voima kiehtoi, vaikka pelasin jääkiekkoa Iisalmessa 16 vuotta.

– Vuonna 2009 kokeilin voimamieslajeja ensimmäisen kerran ja jäin koukkuun lajiin sillä sekunnilla.

Kauhanen kilpaili siitä jo 1,5 kuukauden päästä ja sijoittui aloittelijana kolmanneksi.

Hän täytti 40 vuotta maaliskuussa ja kisaa nyt yli 40-vuotiaiden avoimessa sarjassa.

– Olen jo vähän vanha tähän lajiin. Enää Mika Törrö ja minä kilpailemme tässä lajissa aktiivisesti ikäisissämme.

Ennen kisoja lajit ilmoitetaan etukäteen ja ne voivat olla mitä tahansa. Monesti ne ovat Veli-Pekka Kauhasen mukaan perinteisiä, esimerkiksi tukkipunnerrusta, farmari- tai merimieskävelyä sekä pyöreiden kivien nostoa.

Vähän ennen koronaa hän hankki harjoittelulaitteita kotiin.

– Minulla on esimerkiksi vetovaljaat ja vedän henkilöautoa kodin lähellä ylämäkeen. Naapurit ovat katsoneet ehkä ihmetellen sitä touhua. Koronan aikaan treenasin paljon kotona ja ulkona. Välillä tuntui, ettei treenaus kiinnosta yhtään, mutta treenit on tehtävä joka säässä.

Veli-Pekka Kauhanen kilpailee kauden aikana useissa kisoissa. Hän suunnittelee treenit sen mukaan, miten ne tukevat kisalajeja. Tänä vuonna hänen treeniohjelmansa on suunnitellut Sakari Selkäinaho.

Kilpailijan ulkonäöllä ei ole lajissa suurta merkitystä.

– Ulkonäkö ei kerro sitä mikä on kilpailijan tekniikka ja raaka voima. Jos olet kaksi metriä pitkä, painat 160 kiloa ja olet lihaksikkaan näköinen, voi olla, että satakiloinen ja 170-senttinen pärjää kisassa paremmin.

Veli-Pekka Kauhanen kilpaili elokuussa Iso-Britanniassa MM-karsinnassa ja voitti kisan. Floridassa hän kilpailee ainakin 11.–12.11. ja jos hyvin menee, hän on mukana finaalissa sunnuntaina 13.11.

– Joka sarjasta pääsee kymmenen finaaliin. Kaikkiaan MM-kisoihin tulee 400 kilpailijaa. Minun sarjassani yli 40-vuotiaissa on 45 kisaajaa.

– Tavoitteita pitää olla, mutta pitää olla myös realisti. Minulla on pienet mahdollisuudet päästä finaaliin, mutta jos olen 20 kisaajan joukossa, olen siihenkin tyytyväinen, Kauhanen sanoo.