Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sivullinen huomasi huumausyrityksen ja pelasti nuorukaiset Muuramessa

Muuramelaisnuorukaiset selvisivät täpärästi huumaukselta Ravintola Muurmannissa Muuramessa lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

18-vuotias Remu Kalliola saapui kaverinsa kanssa ravintolaan myöhään lauantaina kotibileiden päätteeksi. Kalliola halusi vilkaista, miltä hänen bändinsä Rortin tuleva keikkapaikka näyttää. Kaksikko tilasi oluet ja istuivat pöytään. Kalliola lähti pian vessaan ja kaveri poistui hetkeksi pöydästä.

Kalliolan isän tuttu sattui istumaan lähellä ja huomasi, kun nuori mies kaatoi jotain nuorten miesten juomiin. Hän kysyi kaatajalta, mitä tämä tekee. Nuori, siististi pukeutunut, pitkä, noin parikymppinen ja selvän oloinen mies säikähti ja poistui nopeasti paikalta.

– Mies odotti pöydän vieressä ja sanoi meille, että ei kannata juoda, niihin on lisätty jotain. Me ei aluksi uskottu. Ajateltiin, että hän haluaa, että poistumme ja hän saa juoda ne. Mies kuitenkin vakuutti, ettei kannata juoda ja tarjosi meille uudet juomat, Kalliola kertoo.

– Vasta sen jälkeen alkoi vähän pelottaa, että tässä olisi voinut käydä pahastikin, hän jatkaa.

Kalliola poistui kaverinsa kanssa pian ravintolasta eikä tiedä, mitä juomille tapahtui.

– Jälkeenpäin tuli mieleen, että sen miehen on täytynyt tarkkailla, milloin juomat jäävät yksin, sillä ne eivät olleet kauaa valvomatta. Pöydässä olivat kaikki tavarammekin, Kalliola jatkaa.

Onneksi oltiin Muuramessa, jossa sivullinen puuttui tilanteeseen ja sinnikkäästi esti poikia juomasta myrkytettyjä juomia.

Mikko Kalliola

Remun isä Mikko Kalliola kertoi tapauksesta sosiaalisessa mediassa, jossa aihe on herättänyt paljon keskustelua. Kommenteissa harmitellaan muun muassa sitä, ettei Muuramekaan ole enää lintukoto. Mikko Kalliola näkee asian toisin.

– Päinvastoin! Onneksi oltiin Muuramessa, jossa sivullinen puuttui tilanteeseen ja sinnikkäästi esti poikia juomasta myrkytettyjä juomia, vaikka nämä epäilivät auttajaa kusettajaksi, hän sanoo.

Rikosylikomisario Sami Salo Sisä-Suomen poliisista kertoo, että huumaustapaukset ovat aika harvinaisia. Jyväskylässä ilmoituksia tehdään muutamia vuodessa.

– Tapauksista kannattaa aina ilmoittaa poliisille, hän toteaa.

Salon mukaan teon motiivina voi olla seksuaalirikos, ryöstö tai pahoinpitely.

Kesällä useissa Euroopan maissa kerrottiin tapauksista, joissa ihmisiä oli piikitetty yökerhoissa ja konserteissa. Poliisin tietoon on tullut tapauksia myös Suomessa. Salon mukaan syytä hysteriaan ei kuitenkaan ole.

Pikkujoulukauden alla Salo antaa muutaman neuvon juhlijoille.

– Omasta juomasta ja myös päihtymystilasta kannattaa pitää huolta. Ja katsoa toistenkin perään, kun ollaan porukalla liikkeellä. Jos huomaa, että juomaan lisätään jotain ylimääräistä, asiasta kannattaa ilmoittaa heti ravintolan järjestyksenvalvojille, he tietävät, miten toimia.

– Jos omassa olossa huomaa selvästi jotain outoa ja epäilee tulleensa huumatuksi, kannattaa tietenkin olla yhteydessä terveydenhoitoalan ammattilaisiin pian, että mahdolliset vieraat aineet tunnistetaan, hän lisää.

Muurmannin ravintoloitsija Walter Frühwirth kuuli tapauksesta sosiaalisen median kautta. Hän harmittelee, ettei tapauksesta kerrottu heti henkilökunnalle.

– Meillä on tällaisten tapausten vuoksi kameravalvonta ravintolassa, mutta siinä ei näy mitään, hän kertoo.

Frühwirthin mukaan huumaustapauksia sattuu todella harvoin, ja niitä on hankala estää.

– Mutta jos saamme tiedon, kun tällaista tapahtuu, hyvin nopeasti kyläpubissa saadaan tekijä tietoon, hän toteaa.