Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumikuningatar tekee värikkään paluun Jyväskylän kaupunginteatteriin kahden vuoden jälkeen

Vanha klassikkosatu on myös Frozen-elokuvien taustalla.

Klassikoiden esittäminen jatkuu Jyväskylän kaupunginteatterissa myös Hiirenloukun jälkeen, kun tulevana perjantaina 4.11. tulee uusintaensi-iltaan Lumikuningatar. Näytelmä saatiin ensi-iltaan kaksi vuotta sitten, mutta korona-aika lopetti esitykset siihen.

Näytelmän ohjaaja Katriina Honkanen kertoo, että kyseessä on todellinen satuklassikko.

– Lumikuningattaresta on tehty valtava määrä variaatioita, esimerkiksi balettia, jääsirkusta, useita elokuvia ja jopa suosittu Frozen-elokuva perustuu Lumikuningattareen. Näytelmässä on kantavana teemana taistelu pahaa vastaan, rohkeus, uskollisuus, ystävyys ja omien pelkojen voittaminen. Vanhasta sadusta voi ottaa tähänkin päivään mukaansa asioita, Katriina Honkanen sanoo.

Jyväskylässä nähtävän version on dramatisoinut isobritannialainen Stuart Paterson. Siinä näkyy Honkasen mukaan selvästi brittiläisen teatteriperinteen jälki, vaikka satu on tanskalaisen H.C. Andersenin kirjoittama.

– Brittiläisyys näkyy ennen kaikkea huumorissa, ja siinä, että yleisö otetaan mukaan. Ennakkoesityksessä ja ensi-illassa kaksi vuotta sitten yleisö lähti ihanasti mukaan Kertun auttamiseen.

Suurin osa näyttelijöistä on samoja kuin kaksi vuotta sitten. Uusina ovat näyttämöllä esimerkiksi Elina Saarela sekä Jussi-Petteri Peräinen, jotka aloittivat tänä syksynä työnsä Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Suurin osa näyttelijöitä tekee myös useita rooleja.

Näytelmässä on paljon musiikkia ja Rosvo-orkesterina on Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis. Kapellimestarina on Pekka Nättinen.

Osa musiikista esitetään niin, että orkesteri on näkyvillä, mutta silloinkin, kun muusikot eivät näy, he soittavat ”verhoissa”. Instrumenttivalikoimassa on muun muassa säkkipilli sekä erilaisia kieli- ja lyömäsoittimia.

– Tätä on älyttömän mukavaa ja hauskaa tehdä huippuammattilaisten kanssa. Tämä on meille erilaista kuin normaali esiintyminen konserteissa, Pekka Nättinen toteaa.

Musiikkia on säveltänyt näytelmään muun muassa Katriina Honkanen ja Pekka Nättinen, ja mukana on myös irlantilaista musiikkia.

Katriina Honkanen on tyytyväinen, että Lumikuningatar saatiin takaisin ohjelmistoon, koska siinä on esimerkiksi hieno puvustus, lavastus ja maskeeraus.

– Lumikuningatarta esitetään vuoden pimeimpään aikaan, ja mikä olisi ihanampaa kuin tällainen väriterapia. Olemme tehneet tähän versioon pieniä muutoksia ja sain tehtyä myös sellaista pientä viimeistelyä, joka jäi kaksi vuotta sitten tekemättä. Jyväskylään oli kiva tulla takaisin, sillä teatterissa on hyvä meininki.

Näytelmää suositellaan eskari-ikäisestä eteenpäin, ja vanhemmat voivat arvioida, voiko sitäkin nuorempi lapsi mennä sitä katsomaan.

– Näytelmässä on tosi tunnelmallisia kohtauksia ja vähän pelottaviakin, mutta huumori ja hauskat eläinhahmot pehmentävät jännitystä. Mukana on myös toiminnallisia jaksoja, Katriina Honkanen sanoo.

Esityskausi on tiivis: viimeisen kerran Jyväskylän kaupunginteatterin Lumikuningatar nähdään 25. helmikuuta.