Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: Raija Marttinen palautti maalatessaan mieleensä lapsuutensa kesien kukkaloiston

Raija Marttinen toi Galleria Beckeriin Koke(ill)a Kukk(i)a -näyttelynsä. Esillä on sekä suurikokoisia akryylimaalauksia että pienempiä väritettyjä piirustuksia. Yhdistävänä tekijänä kaikissa teoksissa ovat kasvit. Marttinen löytää kauneutta kasvien vuodenkierron eri vaiheista, vasta nupulla olevista kukista, kesän väriloistosta sekä syksyn marjoista ja lakastuvista kasveista.

Kasviaiheet ovat näkyneet hänen tuotannossaan aina, mutta uusimmissa teoksissaan Marttinen kuvaa kasveja aiempaa esittävämmin. Marttinen on puutarhaharrastaja, ja hänen oman kukkapenkkinsä näkymät ovat antaneet aiheita moniin teoksiin. Samalla hän on kääntänyt ajatuksensa myös lapsuutensa kesiin ja muistoihin kukkaloistosta pientareilla ja pelloilla.

Marttinen luonnehtii värimaailmaansa maanläheiseksi. Hän poimii teoksiinsa mielellään värejä kevään paljaasta luonnosta, kun vihreä ei vielä hallitse maisemaa. Myös syksyn oranssin ja keltaisen sävyt näkyvät hänen teoksissaan. Marttiselle on tärkeää löytää maalauksiinsa tismalleen oikeat värit.

– Minulla saattaa maalatessa olla vierekkäin kymmentä eri harmaan sävyä, Marttinen sanoo.

Hän ei suunnittele maalauksiaan etukäteen, vaan maalausprosessi on intuitiivinen ja sattumallakin on oma roolinsa. Usein työskentely alkaa jostain väristä, ja maalaaminen vie Marttisen mennessään.

– Parhaita hetkiä ovat ne, kun en ole vielä päättänyt maalauksen suhteen yhtään mitään, Marttinen hymyilee.

Marttinen kertoo, että aika ja muisti, muistaminen ja unohtaminen sekä ajan ja paikan kerroksellisuus ovat pysyviä teemoja hänen tuotannossaan. Tunteet ovat aina merkittävässä roolissa hänen työskentelyssään. Beckerissä esillä olevat suuret maalaukset syntyivät Marttisen isän menehtymisen jälkeen. Marttinen on maalatessaan tehnyt surutyötä, ja sanoo käyneensä samalla läpi ihmiselämän mittaisia asioita.

Pääasiassa suurikokoisia maalauksia tekevä Marttinen on uusissa teoksissaan innostunut kokeilemaan selvästi pienempää kokoa, maalaamaan kankaan sijasta paperille ja jatkamaan työskentelyä lyijykynällä. Marttinen kokee uuden koon ja tekniikan avanneen työskentelyynsä aivan uusia polkuja. Hän viehättyy lyijykynän yksinkertaisesta jäljestä.

– Lyijykynällä piirtäminen on meditatiivista, Marttinen pohtii.

Raija Marttinen: Koke(ill)a Kukk(i)a Galleria Becker 2.11.2022.