Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parkinsonin tautia on aluksi vaikea havaita – oireet voivat olla hyvin arkisia

Mirja Antikainen ei halunnut aluksi mukaan yhdistystoimintaan, mutta on nyt aktiivijäsen.

Mirja Antikainen sai tietää 41-vuotiaana, että hän sairastaa Parkinsonin tautia. Siitä on nyt 21 vuotta. Ensioireita olivat vasemman käden peukalon väpätys ja kävellessä toinen käsi ei liikkunut normaalisti. Hänen käsialansa meni pieneksi söhryksi ja lauseen lopusta ei meinannut saada selvää. Antikainen meni neurologin vastaanotolle ja sai diagnoosin Parkinsonin taudista.

– Parkinsonin taudissa voi olla vaikeaa havaita ensimmäisiä oireita, koska ne ovat niin tavallisia. Jollakin ne voivat olla esimerkiksi niska-hartia-kivut ja toisella väsymys. Suurella osalla sairastuneita on ollut oireita usean vuoden ajan ennen kuin sairaus diagnosoidaan. Parkinsonin tauti on etenevä ja parantumaton sairaus, jonka pääoireita ovat vapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Oireita voidaan lieventää lääkityksen avulla. Sillä oireet saadaan pysymään kurissa melko hyvin. Lisäksi taudin kulku on hyvin yksilöllistä, samoin lääkitys.

Mirja Antikainen jatkaa, että hänellä tauti on ollut hitaasti etenevä ja hän kertoo pärjänneensä sairauden kanssa aika hyvin.

–On sellaisiakin oireita, jotka eivät näy välttämättä ulospäin. Voi olla väsymystä, unettomuutta, ummetusta, kipuja ja masennusta. Monilla myös puheääni hiljenee ja madaltuu.

Sairastuessaan Mirja Antikainen oli yksinhuoltaja ja hänen nuorimmaisensa oli 5-vuotias. Eniten hän pelkäsi, että miten lapset pärjäävät, jos hänen kuntonsa romahtaa nopeasti.

Niin ei kuitenkaan käynyt, ja hän oli työelämässä kymmenen vuotta kaupan alalla ennen kuin joutui jäämään sairauseläkkeelle.

Ensimmäiset kymmenen vuotta sairastuttuaan Antikainen sanoo kiertäneensä kaukaa kaikki Parkinsoniin liittyvät tapahtumat ja ryhmät.

– Ajattelin, että yhdistystoiminta on mummojen ja pappojen touhua. Sitten aktivoiduin ja olen ollut yhdistyksen hallituksessa mukana useita vuosia ja Jyväskylän Parkinson-kerhon vetäjänä vuodesta 2017 alkaen.

Kerho kuuluu Keski-Suomen Parkinson-yhdistykseen.

Kerholaiset kokoontuvat kerran kuussa tapaamaan toisiaan ja lisäksi vieraana on usein luennoitsija. Viimeksi vieraana oli ravitsemusterapeutti.

– Harrastamme kerhossa paljon myös liikuntaa ja samalla saamme toisistamme vertaistukea. Tiistaisin meillä on Tanssiopistolla tanssia, keskiviikkoisin ja perjantaisin pelaamme mailapeli-pelkkistä ja torstaisin keilaamme. Liikunta on tärkeä itsehoitomuoto, joka auttaa lihasten ja tasapainon hallinnassa.

Mirja Antikaisen avomiehellä Jussi Pollarilla on myös Parkinsonin tauti.

– Tapasimme Parkinson-tapahtumassa. Jotain hyvääkin on sairaus tuonut mukanaan, Mirja Antikainen sanoo hymyillen.

Keski-Suomen Parkinson-yhdistys järjestää tiistaina 1.11. kello 15–17 maksuttoman tilaisuuden teemalla ”Tietoa Parkinsonin taudista”. Jyväskylän pääkirjaston Minnansalissa luennoi neurologi Katriina Paloviita ja Liikehäiriösairauksien liiton tukipalveluja esittelee järjestötoiminnan asiantuntija Annukka Tuovinen. Lisäksi on kokemusasiantuntijan puheenvuoro.