Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talousarvioesitys tehtiin tulevaisuutta kuulostellen; Jyväskylä investoi ensi vuonna paljon kulttuuriin ja liikuntaan

Poikkeuksellisen epävakaana aikana oli pakko tehdä varovainen talousarvioesitys.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto esitteli maanantaina Jyväskylän ensi vuoden talousarvioesityksensä.

– Tämä on historiallinen talousarvio eli ensimmäinen talousarvioesitys sille ajalle, kun hyvinvointialueet ovat käynnistyneet. Kaupungin noin miljardin euron talous supistuu uudistuksen takia reiluun 400 miljoonaan euroon. Talouden näkymä on usein hyvin epävakaa ja epävarma. Nyt se on poikkeuksellisen epävakaa, Timo Koivisto totesi.

Jyväskylän kaupungin talous- ja strategiajohtaja Lasse Leppä kuvailee talousarviota hyvin varovaiseksi.

– Ennakoin ja arvioin, että talousarvio pitää ensi vuonna aika hyvin. Talousarvion suurimmat ylitykset ovat tulleet viime vuosina erikoissairaanhoidosta, vanhuspalveluista ja lastensuojelusta, ja nyt niitä ei ole enää mukana budjetissa. Budjetti on perusteiltaan realistinen ja varmasti toteuttavissa oleva. Vuosien 2024 ja 2025 läpinäkyvyys on poikkeuksellisen heikko. En ole ennen ollut laatimassa talousarviota, jossa tietää niin vähän tulevista vuosista, Leppä sanoo.

Kaupungin toimintamenot ovat ensi vuonna 412 miljoonaa euroa. Talousarvio on 2,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Koulut ovat hyvässä kunnossa.

Talousarvioesityksessä investointien määrä on ensi vuonna ennätyksellisellä tasolla, ja painottuu kulttuuri- ja liikuntatilojen parantamiseen.

– Koulut ovat hyvässä kunnossa ja olemme suurten kaupunkien joukossa parhaassa kuosissa. Meillä ei ole yhtään luokkaa sisäilmaongelmien vuoksi väistössä. Meillä on nyt mahdollisuus investoida liikunta- ja kulttuuritiloihin, ja on tiettyjä tarpeita uudisrakentamiselle ja peruskorjauksille, Timo Koivisto sanoo.

Kaupunki investoi tulevana vuonna 126,1 miljoonaa euroa kulttuuri- ja liikuntapalveluihin. Investointiohjelma sisältää 23 miljoonan euron varauksen Hippos-hankkeen käynnistymiseen. Muita suuria investointihankkeita ovat Cygnaeuksen koulun ja Lyseon päärakennuksen peruskorjaukset sekä Sinfonian konsertti- ja harjoitustilojen rakentaminen Paviljonkiin.

Koiviston esityksessä uutena investointina on mukana myös Huhtasuon jalkapallohalli, josta valtuusto tekee päätöksen lokakuussa. Lisäksi kaupunki jatkaa AaltoAlvarin peruskorjausta ja valmistautuu teatteritalon peruskorjaukseen, joka käynnistyy täydellä teholla vuonna 2024.

Kunnallistekniikan investoinneissa merkittävimpiä ovat Tourujoen kunnostus, satamakärjen kehittäminen ja Heinälammen asuinalueen katujen saneeraus.

– Investoinnit luovat edellytyksiä ja pohjaa kaupungin kasvulle. Ne ovat vetovoima- ja elinvoimainvestointeja. Ne lisäävät myös kuntalaisten viihtyvyyttä, Timo Koivisto sanoo.

Jyväskylän lainakanta pysyy ensi vuonna alle suurten kaupunkien keskiarvon ja on noin 2 728 euroa asukasta kohden.

– Kaupungin lainamäärä kasvaa investoinneista johtuen, mutta pysyy silti suurten kaupunkien keskiarvon alapuolella, Koivisto toteaa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyy vuoden 2023 talousarvion 28.11. pidettävässä kokouksessa.