Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paljonko jauhelihaa tarvitaan 326 annoksen makaronilaatikkoon? – PoweRestan yrittäjät loivat keskitetyn tuotetietodatan helpottamaan ammattikokin arkea

Kolmikko perusti ravintola-alan yrityksen pahimman koronasulun alla

Kun ammattikokki ottaa työn alle makaronilaatikon, hän tietää paljonko siihen tarvitaan jauhelihaa, makaronia ja munamaitoa. Jos syöjiä onkin 146 tai vaikka 900, vaatii ostoslistan tekeminen jo vähän perusteellisempaa pohdintaa. Kysymykset allergeeneista, ravintosisällöistä ja kokonaishinnasta eivät nekään välttämättä tule ihan kaupan hyllyltä.

Jyväskyläläinen PoweResta tarttui näihin kysymyksiin ja lähti suunnittelemaan ravintolamaailman tuotetietopalvelua, joka säästää kokilta sekä aikaa, että rahaa.

– Aiomme digitalisoida hieman kehityksessä muihin aloihin verrattuna jälkeenjääneen hotelli- ja ravintola-alan ja automatisoida ammattikeittiössä paljon aikaa vievät toimenpiteet, Petteri Malinen kertoo.

PoweRestan yrittäjät Malinen, Tomi Laamanen ja Olli Heimonen perustivat yrityksensä huonoimpaan mahdolliseen aikaan vuoden 2019 lopussa. Intoa ja innovatiivisuutta oli paljon, mutta kun kaikki Suomen ravintolat sulkivat ovensa ja lomauttivat työntekijänsä maaliskuussa 2020, tuntui seinä tulevan heti vastaan.

– Tuli eteen kysymys, että miten myydä lisäpalvelua ravintolalla, jolla on lomautukset päällä ja tulevaisuuden näkymät epävarmat, Malinen sanoo.

Kolmikko jatkoi sitkeästi tuotteensa kehittämistä. Koronan synkimpinä aikoina työ sai surkuhupaisiakin piirteitä kun Malinen piti toimistoa ulkovarastossa, jonka lämpötila laski kovilla pakkasilla miinus neljään.

– Jaloissa oli maalitölkkejä ja liikkumatilaa vähän, mutta koska sisällä talossa oli kaksi lasta ja koira, ei siellä oikein voinut pitää etäneuvotteluja, hän nauraa.

PoweResta lanseerasi tuotetietopalveluun integroituvan reseptipalvelunsa kesällä 2021. Nyt, reilu vuosi myöhemmin, noin neljännes Suomen koulu- ja päiväkotiruokailusta käyttää palvelua.

– Asiakkaina on myös joukko yksityisiä ravintoloita, ketjuja, kouluja ja hoivakoteja. Keskisuomalaisia asiakkaitamme ovat esimerkiksi Uurainen, Muurame, Toivakka ja Konnevesi, Malinen kertoo.

Kolmikon tavoite oli tähdätä ennen kaikkea helppokäyttöisyyteen.

– Halusimme tehdä tuotteen joka on helppo ottaa käyttöön ja jota asiakkaan ei tarvitse jatkuvasti itse ylläpitää, Laamanen kertoo.

PoweRestan avulla ammattikeittiöt voivat vähentää hävikkiä optimoiduilla raaka-aineostoilla, laskea kustannuksia ja julkaista allergeenit ja ravintosisällöt listaavat ruokalistat asiakkailleen.

Yksityistalouksiin sovellusta ei ole suunnattu. Yrittäjät summaavat, ettei tähän ole tarvetta, sillä hyvinvointia, ravintoarvoja ja kulutusta seuraavia appeja on jo tarjolla yksityispuolelle. Ravintola-alallakaan sovellus ei toki ole aivan ainutlaatuinen.

– Suomesta löytyy huippuosaamista tältä alalta myös Jamixin ja Cgi Aromin puolesta, Malinen sanoo.

Näistä Jamix on niin ikään jyväskyläläinen. PoweRestan yrittäjät korostavat oman sovelluksensa helppoutta, skaalautuvuutta ja ultramodernia otetta.

Palataan vielä alkuun. Jos kokilla on erityisen huono päivä, hän voi tarkistaa makaronilaatikkonsa valmistusvaiheetkin PoweRestan sovelluksesta. Järjestelmä sisältää suuren määrä reseptejä ja kukin ruokavastaava voi lisätä sinne helposti myös omansa.

Mitä pihavarastossa palelemiseen tulee, sekin on jo historiaa. PoweResta valittiin tänä vuonna Jyväskylän kaupungin, Gradian, Jyväskylän yliopiston ja Jamkin järjestämän Yritystehtaan 12 potentiaalisimman kasvuyritysten joukkoon ja se sai tehokkaan sparrauksen lisäksi Kankaalta lämpimät toimitilat. Yritys rekrytoi parhaillaan lisää osaajia riveihinsä ja tähtää kansainvälisille markkinoille.