Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minne voi ilmoittaa jätteistä väärässä paikassa?

Jätehaulla voi tarkistaa oikean kierrätystavan.

Suur-Jyväskylän Lehden lukijat ovat muutaman viikon aikana lähettäneet toimituksen pyynnöstä kuvia roskista väärissä paikoissa. Idea oli lukijan, joka harmitteli sitä, että esimerkiksi kierrätyspisteille jätetään sinne kuulumattomia jätteitä. Hän toivoi, että lehti julkaisisi kuvia vääriin paikkoihin jätetyistä jätteistä, jotta se edes vähän karsisi holtittomuutta.

Kysyimme Jyväskylän ympäristötarkastaja Anu Surakalta, miten oikeasti kannattaa toimia, jos kohtaa jätteitä väärissä paikoissa.

– Ensinnä on todettava, että roskaajan pitäisi siivota omat jälkensä. Mutta jos näin ei ole, jätteistä voi ilmoittaa ympäristönsuojeluun, Surakka toteaa.

Ympäristönsuojelu kehottaa roskaajaa, tai jos häntä ei tiedetä, kiinteistön omistajaa, siivoamaan jätteet. Jos jäte on metsässä, selvitetään metsän omistaja ja toimitaan samoin. Menettelytapa perustuu jätelakiin.

Roskaajan pitäisi siivotajälkensä.

Anu Surakka

– Joskus hylätyistä tavaroista löytyy omistajan paljastavia tietoja tai silminnäkijä on laittanut rekisterinumeron muistiin. Silloin siivouskehotus saadaan oikeaan osoitteeseen Surakka kertoo.

– Törkeissä tapauksissa, esimerkiksi jos kyse on vaarallisista aineista, teemme tutkintapyynnön poliisille, hän jatkaa.

Hinnan ei Surakan mukaan pitäisi olla este kierrätykselle. Mustankorkealle voi tuoda kympillä henkilöautollisen ja 25 eurolla henkilöauton ja peräkärryn yhdistelmän verran jätettä.

– Välillä on nähty todella paljon vaivaa, että on saatu jätteet metsään, Surakka ihmettelee.

Elektroniikkajätteitä voi viedä maksutta elektroniikkaa myyvien liikkeiden keräyspisteisiin. Yksityiset ihmiset ja kotitaloudet voivat viedä vaarallisia jätteitä Jyväskylässä maksutta Mustankorkean tai Kirrin Nesteen keräyspisteisiin.

Väärissä paikoissa olevista jätteistä voi ilmoittaa ympäristönsuojeluun kaupungin verkkosivuilla (www.jyvaskyla.fi) sivun oikeassa ylälaidassa olevan ”Palaute”-painikkeen takaa osiossa ”Ympäristö ja luonto”.

Hylätyistä ajoneuvoista voi ilmoittaa Jyväskylän pysäköinninvalvontaan.

Mustankorkean verkkosivuilta löytyy jätehaku, jolla voi tarkista oikean kierrätystavan eli minne mikäkin jäte kuuluu.