Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

27 vuotta pyyteetöntä seuratyötä Jyväskylässä

Ilmo Pappinen on nähnyt JYPin nousut ja laskut mittavan työuransa aikana.

Seuran mies”, ”pyyteetön ihminen, joka ei työtuntejaan laske”, ”huipputyyppi”. Muun muassa näillä termeillä nopean soittokierroksen aikana kuvailtiin Ilmo Pappista, 70, joka on ahertanut JYPissä jo 27 vuoden ajan erinäisissä roolissa.

Pappisen JYP-ura alkoi vuonna 1985, kun hän meni huoltajaksi poikansa juniorijoukkueeseen. Tuon jälkeen hän on toiminut esimerkiksi juniorijoukkueissa joukkueenjohtajana, toimistotyöntekijänä sekä monitoimimiehenä ottelutapahtumissa. Viime vuosina hänen naamansa on todennäköisimmin tullut tutuksi mönkijäajeluista jäällä pelien päätyttyä.

JYP-uran ensimmäisinä vuosina Pappinen oli myös muissa työtehtävissä, kun hän kyyditsi koululaisia Toivakan ympäristössä. Pikkuhiljaa kyyditykset ja JYPin tehtävät alkoivat muodostua mahdottomaksi yhtälöksi, ja tehtävistä toinen oli pakko karsia pois.

– Vuonna 1995 olin valinnan edessä; joko myyn taksini tai jään JYPistä pois. Silloisen toimitusjohtajan Heikki Hokkasen kanssa räätälöimme minulle roolin seurasta, ja sillä tiellä ollaan edelleen, Pappinen kertoo.

Pappinen ylsi muutama vuosi takaperin eläkeikään, mutta sekään ei päättänyt hommia kiekko-organisaation taustalla. Mies jäi pois seuran palkkalistoilta, mutta tekee yhä hommia oman osakeyhtiönsä kautta.

JYP pelaa perjantaina 2 000:nnen Liigan runkosarjaottelunsa. Liiga-nousu tapahtui juuri syksyllä 1985, ja sen jälkeen seuran historiaan mahtuu parempia ja heikompia vuosia. Seuran molemmat Suomen mestaruudet ovat tulleet vieraskentällä, mutta esimerkiksi runkosarjan voittoa on juhlistettu kotijäällä.

Monitoimimiehenä Pappinen on ollut paikan päällä juhlistamassa myös JYPin CHL-voittoa Ruotsissa vuonna 2018 sekä neljää A-nuorten Suomen mestaruutta.

Jyväskylän Hippoksella on nähty myös muun muassa Liiga-historian suurinumeroisin voitto Kiekko-Reippaasta lukemin 16–0 vuodelta 1992 ja muita ikimuistoisia hetkiä. Pappinen myöntääkin, että Liiga-nousun jälkeiset vuodet olivat jyväskyläläiselle kiekkoilulle melkoista kulta-aikaa.

– Vaikka hallin kapasiteetti oli vajaat 5 000 katsojaa, uskon väkeä olleen joskus myös enemmän. Seisomakatsomot olivat niin turvoksissa, että tuskin kärpästäkään olisi sinne mahtunut. Tunnelma oli niin huikea, että katto tuntui lähtevän ilmaan ja kuulemma puolen kilometrin päässä hallista kuuli, kun JYP teki maalin, mies naurahtaa.

Useiden muiden työtehtävien ohella hän on ollut mukana myös pelaajien arjessa auttavana kätenä kellonajasta riippumatta. Esimerkiksi 2000-luvun taitteessa hän oli mukana Jaroslav Bednarin vaimon synnytysvalmennuksessa tulkin ominaisuudessa.

Pitkän uran myötä Pappinen on päässyt näkemään hienoja kasvutarinoita ja tutustumaan ihmisiin pienenä jääkiekkojuniorina ja jääkiekkouran jälkeen aikuisena ihmisenä. Pappinen mainitsee mieleenjääneistä pelaajista muun muassa Juha-Pekka Hytösen ja Tuomas Pihlmanin, sekä oman kirjansa julkaisevan Èric Perrinin.

– Näiden kasvutarinoiden näkeminen on tämän homman suola ja yksi syy, minkä takia tätä yhä tekee. Mielestäni urheiluseurassa palkkakin jää sivurooliin, sillä kokemani yhteisöllisyys on paljon tärkeämpi arvo. JYP on antanut minulle niin paljon, että se merkitsee elämässäni lähes kaikkea, Pappinen sanoo.