Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löytämisen riemu, ekologisuus ja säästö houkuttavat kirpputorille

Syksyllä monen ajatukset kääntyvät sisustamiseen. Kirpputoreilta etsitään nyt muun muassa kynttilälyhtyjä ja vilttejä.

Kirpputori Silinteri on Kirrissä itsepalveluperiaatteella toimiva kirpputori, eli myynnissä on yksityisten ihmisten tavaroita. Silinterin henkilöstöpäällikkö Päivi Jäkkö kertoo, että kuluva syksy on ollut varsin kiireistä aikaa.

– Usein kesällä kirpputori hiljentyy hieman juhannuksesta lähtien, mutta tänä vuonna myös kesä oli poikkeuksellisen vilkas, Jäkkö sanoo.

Syksyllä monien ajatukset kääntyvät kotiin ja sen sisustamiseen, mikä näkyy myös kirpputorilla. Kotiin halutaan lämmintä tunnelmaa, joten muun muassa kynttilöiden ja lyhtyjen myynti lisääntyy. Ilmojen viilentyessä myös neuletakit, viltit ja torkkupeitot kiinnostavat.

Kesän aikana pituutta venähtäneille lapsille etsitään syksyllä vaatteita uudessa koossa, ja moni hankkii myös kausivaatteet käytettynä. Jäkkö on huomannut, että jotkut ennakoivat ja ostavat lapsille ulkovaatteet odottamaan jo ennen päiväkodin tai koulun alkamista, kun taas toiset tekevät hankinnat vasta viime tipassa.

– Vallitseva sää vaikuttaa myös suoraan siihen, mitä menee kaupaksi. Syksyn sadesäällä ihmiset etsivät kumisaappaita ja sadetakkeja, kun taas helteillä ostetaan kesämekkoja, Jäkkö sanoo.

Kierrättäminen on trendikästä. Kirpputoreille ihmisiä houkuttavat löytämisen riemu sekä eettiset ja ekologiset arvot. Myös rahansäästö on monille syy tehdä ostoksia kirpputorilla. Opiskelijat ovatkin yksi tärkeä asiakasryhmä.

– Joskus näkee, että opiskelija on tullut ostoksille vanhempansa kanssa. Äiti ja isä saattavat auttaa maksamalla lapselleen ensimmäiseen omaan kotiin esimerkiksi joitain astioita ja sisustustavaraa, jotta nuori pääsee helpommin itsenäisen elämänsä alkuun, Jäkkö kuvailee.

Mitä kirpputoreilta sitten etsitään? Marimekon, Arabian ja Iittalan tuotteet ovat Jäkön kokemuksen mukaan säilyttäneet suosionsa vuodesta toiseen. Myös muumimukeja ostetaan edelleen, ja retrotavarallekin on omat keräilijänsä.

– Sekä aikuisten että lasten merkkivaatteet ovat kysyttyjä, ja ihmiset ovat nykyisin hyvin hintatietoisia, Jäkkö sanoo.

Yleensä sellaiset pöydät, joissa on monipuolisesti erilaista tavaraa, myyvät parhaiten, sillä niiden kohdalle useimmat asiakkaat pysähtyvät. Sesongit vaikuttavat siihen, mikä asiakkaita kiinnostaa, joten kesällä myyntiin ei kannata tuoda joulukoristeita ja paksuja toppahaalareita tai talvella kesämekkoja. Kauppansa tekevät ehjät ja siistit tuotteet, joiden hinta on kohdallaan.

– Hinnoitellessa voi miettiä, paljonko olisi itse valmis tuotteesta maksamaan. Tunnearvoa ei hinnoitellessa voi ottaa huomioon, sillä ostajalle kyseessä on vain tavara, Jäkkö pohtii.

Liian täysi pöytä näyttää sotkuiselta, ja monet eivät jaksa jäädä penkomaan pursuavia kasoja. Kirpputoripöytä kannattaa täyttää aluksi maltillisesti, ja lisätä tavaraa sitä mukaa kun pöytään tulee tilaa.

– Kun pöytään tuo uutta myytävää, sen ilme virkistyy. Myös pöydän siistinä pitämisellä on iso merkitys. Etenkin paljon vaatteita sisältävä pöytä olisi hyvä käydä järjestelemässä jopa päivittäin tai ostaa siistimispalvelu, Jäkkö neuvoo.

Silinterissä käytössä olevan Kirppari-Kalle-sovelluksen avulla myyjät voivat seurata tietokoneella hinnoittelemiensa tuotteiden myyntiä reaaliajassa. Sovelluksesta näkee, mitkä tuotteet ovat menneet kaupaksi. Kirpputoripöydän pitäminen vaatii hinnoittelun ja pöydän siistinä pitämisen vaivan, mutta myös myynnit voivat olla isoja. Kiinnostavien myyntipöytien ympärillä saattaa käydä melkoinen kuhina.

– Toisinaan ihmiset mainostavat Facebookin kirppisryhmissä, että he aloittavat myynnin Silinterissä. Usein tämä markkinointi tuottaakin tulosta niin, että aamulla kirpputorin oven takana on jonoksi asti ihmisiä, jotka suuntaavat avaamisen jälkeen ensimmäisenä mainostetun myyntipöydän luo, Jäkkö kertoo.