Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aallon vene siirretään Jyväskylän satamaan, jonne sille rakennettu loppusijoituspaikka valmistuu marraskuussa

Satamaan, Viilun viereen nousee vauhdilla rakennus, joka saa tällä viikolla sisäänsä arkkitehti Alvar Aallon veneen.

– Vene täytyy saada sisään rakennukseen ennen kuin lasi-ikkunat asennetaan, rakentamisesta vastaavan VRJ:n vastaava mestari Rauli Taipale kertoo.

Sen tarkkaa ajankohtaa veneen siirtämiseen Taipale ei halua kertoa vaativan operaation turvaamiseksi.

Alvar Aallon Nemo Propheta in Patriaksi ristimä vene siirrettiin paikoilleen maanantaina. Siirrosta ei informoitu etukäteen yleisöä, jotta paikalle ei tulisi yleisöä hankaloittamaan muutoinkin vaativaa operaatiota.

Arkkitehti Tapani Tommila Sweco Architects Oy:stä kertoo Säynätsalossa säilytettävän veneen painavan 2500 kiloa. Säilytysrakennukseen jää tilaa vain pakollisten huoltotöiden suorittamiseen, eli oleskelutilaa rakennus ei sisällä. Ajatus on, että ihmiset voivat ihailla laivaa ikään kuin vitriinistä, lasin takaa. Samankaltainen suojassa, mutta nähtävillä asetelma oli myös Aallon koehuvilalla Muuratsalossa, jossa vene sijaitsei aikaisemmin.

Tommila sanoo venerakennuksen muodostavan hyvän kokonaisuuden viereisen Viilun kanssa.

Taipale luonnehtii rakennusprojektia arkkitehtuurisesti kunnianhimoiseksi. Kun rakennus on pystytetty, sen ympärille rakennetaan samalla vielä terassialue. Myöhemmin kokonaisuuteen tulee vielä kaksi rakennusta sesonkiluonteisille palveluille ja vierassataman huoltoon. Vanhat rakennukset puretaan pois.

– Satamaan haetaan yhtenäistä kokonaisilmettä ja sen toteutuminen vienee vielä sellaiset kaksi vuotta, Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Ora Nuutinen kertoo.

Rakennuksen pohjat valettiin jo keväällä, mutta itse rakentaminen käynnistyi vasta elokuussa. Tommila kertoo hidasteita tuoneen kilpailutukset ja tiettyjen materiaalien saatavuudessa ilmenneet haasteet.

Juhlallista julkaisuajankohtaa kokonaisuudelle ei ole vielä päätetty, mutta niin Nuutinen, Tommila kuin Taipalekin sanovat kokonaisuuden valmistuvan marraskuun aikana.