Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koeajo | Nissan Ariya on potentiaalinen tapaus, jos etsii täyssähköautoa perhe- tai työsuhdekäyttöön

Ariyalle luvataan pisimmillään 533 kilometrin toimintamatkaa.

Yksi syksyn, ja varsinkin toimittajan odottamista autouutuuksista on Nissan Ariya. Jos mallinimi ei sano mitään, kerrottakoon että kyseessä on Nissanin uusi täyssähköauto.

Korimallin virkaa hoitaa crossover, ja kokoluokka on Qashqain kanssa yhteneväinen. Odotukseni ovat korkealla, koska Leaf ja Qashqai ovat uponneet ostajiin kuin nyrkki silmään. Monet voivat pitää kommenttejani jopa ihmeenä, koska olen tunnettu jopa sähköautovastaisena henkilönä. Vastarinta on kuitenkin murentunut koeajojen myötä, vaikka polttomoottorillekin vielä paikkansa on.

Esituotantosarjan auto piipahti koeajettavana Jyväskylässä jo keväällä, mutta sen tiedetään ainakin varusteiltaan poikkeavan lopullisesta tuotteesta. Nyt auto on valmis sellaisena kuin valmistaja on tarkoittanut, ja auto on löytänyt tiensä esittelyautojen rivistöön.

Koeajoon lähti etuvetoinen ja 63 kilowattitunnin ajoakulla varustettu auto. Hinta on saatu painettua kuluttajaystävälliseksi, sillä hinnat alkaen auto lähtee omaksi 48 900 eurolla. Ostajan kannalta tärkeä tieto on, että auto sopii hankintatuen piiriin.

Myös neliveto tekee tuloaan mallistoon, ja sen tulee saamaan 87 kilowattitunnin ajoakun kanssa. Toimintamatkana Ariyalle luvataan pisimmillään 533 kilometriä.

Ajoasento löytyy sähkösäätöjen kautta, ja 170-senttinen koeajokuski saa sen kohdilleen ongelmitta. Digiä löytyy paljon, mutta pienen totuttelun jälkeen kaikki löytyy lopulta loogisten kuvakkeiden kautta.

Jopa peruutuspeili on korvattu kameralla – perinteiseksi peiliksi se muuttuu kun peiliä taittaa naksun alaspäin.

Sisätiloiltaan Ariyaa voisi kuvailla arkikäyttöön sopivaksi. Takapenkille mahtuu myös aikuinen sen jälkeen, kun kuljettajalla on ensin mieluisa ajoasento.

Taajamassa Ariya vaikuttaa olevan tasapainossa, mikään ei paista häiritsevästi silmään. Tehot on käytössä heti eikä kohta, mutta pienen totuttelun jälkeen siihenkin oppii. Periaatteessa sähköauto on taloudellisimmillaan taajamassa silloin, kun hyödyntää moottorijarrua ja ennakoi, mutta käytännössä jarrujakin kannattaa välillä käyttää, etteivät ne kulu käyttämättömyyden takia.

Myös moottoritiellä meno on järkevää ja miellyttävää, eikä sielläkään häiritse mikään. Tämä oli toimittajalle toinen kerta Nissan Ariyan ratissa, eikä vaikutelma pettänyt.

Myös autoliikkeen henkilökunta on käynyt ahkeraan testaamassa autoa. Siinä vaiheessa kun Mercedeksen myyjä kehuu Nissania, voi sanoa suunnittelijan tehneen hyvää työtä – näin tiedetään tapahtuneen, kannattaa vaikka kysyä asiasta tarkemmin.

Nissan Ariyaan kannattaa käydä tutustumassa, mikäli etsii täyssähköautoa perheelle tai työsuhdeautoksi. Ariya on potentiaalinen tapaus.