Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etukäteen parjattu "Matti Nykäsen Höyhen" saa nyt kehuja

Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen ilahtuu hyvästä palautteesta aikamoisen ennakkoarvostelunjälkeen.

Syyskuun 7. päivä julkistettiin Matti Nykäsen muistomerkki Jyväskylässä Köyhälammen viereen. Suur-Jyväskylän Lehti teki seuraavan viikon lehteen kyselyn muistomerkin luona ja kysyimme minkä kouluarvosanan annat muistomerkille.

Vastaajat antoivat kiitettäviä arvosanoja, ja myös lehden Facebook-sivulle tuli 463 muistomerkkiin liittyvää kommenttia.

Vastaajat ovat Facebookissa pääsääntöisesti pitäneet näkemästään ja antoivat muistomerkille kiitettäviä numeroita. Myös sanalliset palautteet olivat pääosin myönteisiä.

Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen vastaa puhelimeen Milanossa, jossa hän on pystyttämässä kahta näyttelyään. Hän ilahtuu kuultuaan myönteisistä kommenteista.

– Ihmiset sanoivat avajaispuheestani, että oli hieno, kun toin esiin omia näkökulmiani teoksesta, mitä ajattelin sitä tehdessä ja mitä symbolisoivat esimerkiksi jalustan kolmiot sekä vesi-, ilma- ja maateema.

Kaikkonen sanoo saaneensa aikamoista ryöpytystä muistomerkistä etukäteen.

– Sellainen ei ole tietenkään kivaa. Minulla oli Jyväskylässä tukea takana, että tämä tehdään arvostelusta riippumatta. Jokaisella ihmisellä on oikeus olla taideteoksesta sitä mieltä mitä on. En minäkään tykkää kaikkien taiteesta eikä kaikkien tarvitse tykätä minun taiteestani. Kun ihmiset haukkuvat internetissä nimimerkkien takaa, he ovat usein ilkeämpiä kuin ehkä oikeasti ovatkaan.

Kaarina Kaikkonen arvelee, että moni ei pitänyt teoksen nimestä Höyhen.

– Höyhenellä etsin keveyden tunnetta ja sitä, minkä takia ihminen on valinnut mäkihypyn lajikseen. Hypyn aikana voitetaan hetkeksi painovoima, ja mäkihyppääjällä pitää olla unelma keveydestä. Mäkihyppääjän täytyy olla toisenlainen persoona kuin vaikkapa murtomaahiihtäjän.

Kaikkoselle ehdotettiin muistomerkin paikaksi kaupungin keskeisempiä paikkoja, mutta hän ei halunnut viedä teosta sinne.

– Köyhälampi on minulle erityisen tärkeä paikka eli teokseen saatiin myös veden symboliikkaa ja avoimelle taivaalle suuntaavat sukset. Lammen rannalla on myös tietty rauha, Kaarina Kaikkonen sanoo.

Kommentteja Facebookista:

Enja Ikäheimo: Ehdottomasti parempi kuin mikään näköispatsas, kokonaisuus ansaitsee täyden kympin! Hienoja oivalluksia täynnä koko teos ja miten hyvin se sopii ympäristöönsä.

Jouni Röksä: Ehdottomasti kiitettävä, oiva, kaunis, puhutteleva ja kohdettaan kunnioittava.

Ari Juhani Saxberg: Mää nimeäisin tuon uudelleen. Matin muistomerkki ja voittoisat sukset.

Heikki LautamäkiTuo on varmaan talvella hieno olihan Matin lajikin kovin talvinen. Ja niin lumi peitti maan ja.....

Henry Krause: Ne jotka suostuivat maksamaan tuosta tekeleestä moisen summan on pistettävä korvausvastuuseen hölmöilyistään.

Tahvo Malmberg: Tuon yli ku vetäsee lainapeitteen ja tekkee siitä laavun. Ni jo vain kelpaa cityhipsterin eräillä...

Tellervo Haapajoki-Hellevaara: Hyvä idea on höyhenen lento, mutta kun Matti Nykänen saavutti kultaa ja kunniaa, olisi muistomerkkiin lisätty pieni kultainen piste höyhenen korkeimmassa kohdassa. 9+!

Kaikki kommentit ovat luettavissa Suur-Jyväskylän Lehden Facebook-sivulla.