Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopyörällä pääsee ensi vuonna Laukaassa pitkälle metsään

Moni voi löytää itselleen jopa uuden harrastuksen monipuolisen reitin vuoksi.

Laukaaseen rakennetaan parhaillaan uutta maastopyöräilyreittiä Peurunka-Multamäki-Kuusa välille. Reitit kulkevat pääosin olemassa olevia polkuja ja latupohjia pitkin. Uutta polkua raivataan yhtenäisen reitin muodostamiseksi kohtiin, joista polut puuttuvat.

Yhteensä hankkeessa rakennettavaa, kunnostettavaa ja merkittävää reittiä on 24 kilometriä. Tavoitteena on saada reitti pyöräilijöiden käyttöön ensi vuoden aikana.

– Reitti on monipuolinen ja vaihtelevassa maastossa. Reitille tulee paljon korkeuseroja, mutta esimerkiksi lyhin pyöräreitti, 8,5 kilometriä kulkee pääosin latupohjia pitkin. Se soveltuu hyvin aloittelijoille. Tällä hetkellä reitillä ei ole kylttejä ja määritelmiä tietyn osuuden vaativuudesta. Osa reitistä on teknistä ja fyysisesti vaativaa maastopyöräilyä, kun polku on kapeampaa. Polkuosuuksilla reitti on noin metrin levyinen, Laukaan vs vapaa-aikajohtaja Satu Rautiainen kertoo.

Lähtöpaikat uudelle reitille ovat Peurungan kodalta, Varjolan tilalta ja Multamäestä. Pitkä reitti mahdollistaa reitin pätkimisen osiin ja reitille on mahdollista myös liittyä muistakin kohdista.

Kuntalaisille reitistä tulee loistava mahdollisuus harrastaa ulkoliikuntaa.

Tuleva reitti on suunnattu kaikille kuntalaisille sekä Laukaassa vieraileville turisteille. Esimerkiksi Peurunka vuokraa maastopyöriä ja vierailijoille tämä on hyvä mahdollisuus tutustua Laukaan luontoon.

– Kuntalaisille reitistä tulee loistava mahdollisuus harrastaa ulkoliikuntaa. Maastopyöräilyn suosio on kasvanut läskipyörien ansiosta. Tämänkin reitin avulla voi monipuolistaa luontoliikunnan harrastamista. Moni ei lähde esimerkiksi kävellen käymään niin pitkälle metsässä kuin pyöräily ja hyvä reitti mahdollistavat. Tätä kautta tulee varmasti uusia luontoliikunnan harrastajia, Rautiainen sanoo.

Varsinaista opastettua maastopyöräreittiä ei Laukaassa ole ollut ennen.

– Onhan Laukaassa muuten erinomaisia polkuja ja ulkoliikuntaverkostoja, jotka soveltuvat pyöräilyyn.

Laukaan kunnan ulkoilureitistön perustan muodostaa koko kunnan läpi menevä Metsoreitti. 50 kilometrin mittainen reitti kulkee Leppäveden, Vihtavuoren, Laukaan, Peurungan, Kuusaan ja Haapalan kylien kautta. Matkan varrella on 15 kotaa tai laavua.

Talvella Metsoreitti on hiihtäjien käytössä ja sulanmaan aikaan kävelijöiden ja pyöräilijöiden.

Ensi vuonna avattava maastopyöräreitti on ensimmäinen nimenomaan maastopyöräilijöiden käyttöön tehty.

– Reitille tulee selvästi merkityt kulkusuunnat, koska reitillä on jyrkkiäkin alamäkiä. Opasteita seuraamalla pystyy pyöräilemään oikein ja käyttäjät saavat myös karttoja käyttöönsä, Satu Rautainen mainitsee.