Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulumaailman murroksessa Wilmakaan ei ole turvassa – DigiOne tulee kaikkiin Jyväskylän kouluihin

Koulumaailmassa on vireillä todellinen digimurros. Uudistus on nimeltään DigiOne. Sen tavoitteena on luoda valtakunnallinen digitaalinen alusta, joka helpottaa muun muassa koulun hallinnon, opettajien ja huoltajien päivittäistä arkea sekä yhteydenpitoa.

– Halutaan rakentaa kokonaisuus, jossa tietojen siirtyminen eri järjestelmien ja osapuolten välillä olisi sujuvaa ja käyttäjälähtöistä, kiteyttää hankkeessa mukana oleva Jyväskylän kaupungin sivistyspalveluiden kehittämispäällikkö Tuija Rasinen.

Kenties keskeisin muutos opettajille olisi se, että riittää, kun kirjautuu yhteen järjestelmään. Sen takana ovat kaikki tarvittavat tiedot ja palvelut aina opetuksen suunnittelusta ja seurannasta henkilörekistereihin ja viestintään.

Koulun arjessa alusta varmistaa, että tieto oppilaan tarvitsemasta tuesta kulkee oppilaan mukana ja tavoittaa kaikki tietoa tarvitsevat opettajat. Samalla se auttaa seuraamaan tukitoimien toimivuutta.

Muuttotilanteissa yhteinen alusta helpottaa oppilaan tietojen siirtymistä vanhasta uuteen kouluun.

Hallinnossa säästetään aikaa, kun päällekkäinen työ vähenee. DigiOne-projektipäällikkö Jarkko Lampinen Jyväskylästä nostaa esimerkiksi eri palveluntarjoajien kanssa tehtävät tietojenkäsittelysopimukset.

– Jos palvelu myydään sataan kuntaan, tänä päivänä tehdään sata eri tietojenkäsittelysopimusta. Kun toimittaan yhteisellä alustalla, riittää yksi sopimus.

Uudistus selkeyttää viestintää.

Projektipäällikkö Jarkko Lampinen

Opetussuunnitelman toteuttamista uudistus helpottaa tuomalla opetussuunnitelman tavoitteet opettajan ulottuville osaksi päivittäistä lukujärjestystä.

– Uskon, että näin tavoitteet taipuvat käytäntöön paremmin kuin satojen sivujen kokoisesta möhkäleestä, Lampinen toteaa.

Vaikka DigiOnessa on kyse paljon muustakin kuin viestintäkanavan vaihtumisesta, kodeissa uudistus näky ennen kaikkea juuri Wilman vaihtumisena DigiOneksi.

Rasinen ja Lampinen lupaavat, että DigiOnessa viestintä kodin ja koulun välillä helpottuu huomattavasti.

– Olemme tottuneet arjessa käyttämään sujuvampia ratkaisuja kuin mitä pystymme tällä hetkellä kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön tarjoamaan, Rasinen muotoilee.

Lampinen vertaa uutta viestintätapaa laajasti käytettyyn viestisovellus WhatsAppiin.

– Viestinnän määrä ja tarve ei ole vähenemässä, mutta uudistus selkeyttää viestintää ja jatkossa kanava toimii, kuten tänä päivänä sen odotetaan toimivan, hän sanoo.

Tarve koulujen valtakunnalliselle yhteiselle alustalle on Lampisen mukaan tunnistettu jo kymmenen vuotta sitten, mutta vasta nyt aika oli kypsä sen toteuttamiselle.

– Aiemmin näin suuri hanke olisi voinut kompastua jo siihen, että matkakulut yhteisiin palavereihin olisivat nousseet liian suuriksi. Korona-aikana olemme oppineet hyödyntämään digitaalisia kanavia.

– Toinen epäilys oli siitä, miten kunnat kykenevät riittävään yhteistyöhön. Se huoli on ollut turha. Nyt selvästi ymmärretään synergian tuomat edut, Lampinen jatkaa.

Hankkeen reilun 12 miljoonan euron rahoituksesta puolet tulee innovaatiorahoittaja Business Finlandilta ja puolet mukana olevilta kaupungeilta. Jyväskylän osuus rahoituksesta vuosina 2021–2023 on 560 000 euroa. Summan päälle tulee ylläpidon ja käyttöönoton tukimaksuja noin 70 000 euroa ja tietohallinnon työtä noin 50 000 euron edestä.

Rasinen uskoo, että monelle pienelle toimijalle hinta ja uuden järjestelmän käyttöönoton vaatimat resurssit voivat olla kynnyskysymys.

– Kannustamme pienempiä toimijoita muodostaman yhteenliittymiä ja lähtemään mukaan.

DigiOnea ei ole pakko ottaa käyttöön, mutta alustan valtakunnalliset hyödyt paranevat sitä mukaa, mitä useampi koulu liittyy mukaan. Alku on jo vakuuttava, sillä hankkeeseen sitoutuneet seitsemän kaupunkia kouluineen tuovat alustalle kolmasosan koko Suomen oppilaista.