"Rakkaus ei ole taikapölyä, joka tulee ja sitten häviää. Rakkaus on tunnetason jakamista ja läheisyyttä."
Perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Pekka Puukko aloittaa uuden pariskunnan tai yksin tulevan kanssa keskustelun kysymällä "Mistä meidän olisi hyvä puhua." Siitä saattaa alkaa tapaamisten sarja, jossa puhutaan usein jo ensimmäisellä kerralla hyvinkin avoimesti vaikeista ja herkistä asioista.
– Parisuhteessa reagoimme monesti nopeasti toisen puheeseen. Meidän ammattitaitomme avulla tuomme keskusteluun sellaisia asioita, jotka eivät nouse arjen keskustelussa välttämättä esiin. Merkittävä tekijä on, että kun puolisot tulevat tänne, he varaavat 75 minuuttia nimenomaan tälle asialle. Mikään ei keskeytä keskustelua ja on rauhallinen tila. Tasapuolisuus on tärkeää eli työntekijä ei asetu kummankaan puolison puolelle. Haluamme ymmärtää molempia ja auttaa heitä kuuntelemaan toinen toisiaan.
Kaikkein suurin syy tulla perheasiain neuvottelukeskukseen on vuorovaikutusongelmat. Kakkosena tulevat eroon liittyvät asiat.
– Vuorovaikutusongelmissa haetaan ratkaisuja siihen, että mitä niille voidaan tehdä. Parisuhde on vuorovaikutusta ja se kattaa monenlaisia perhe-elämään liittyviä ilmiöitä. Riidellään liikaa tai riidat ovat liian rajuja ja ei kyetä sopimaan. Tai puolisoiden välit viilenevät jostain syystä pikkuhiljaa. Monet sanovat, että he eivät osaa puhua tai ei ymmärretä toistensa puhetta.
Kun parisuhteessa tulee vaikeuksia, ero saattaa käydä myös mielessä, ja pohditaan onko tilanteesta mahdollisuus selvitä yhdessä. Vai olisiko viisaampi tie lähteä rakentamaan uutta elämää eron kautta.
Lapset on syy hoitaa parisuhde kuntoon ja korjata ongelmat.
– Eromietteissä tullaan usein miettimään hyviä vaihtoehtoja. Toivottavasti pariskunnat miettivät sellaisen ratkaisun, että kumpikin selviää siitä. Aika harvoin näkee eroja, joita kumpikin haluaa yhtä paljon. Olen sanonut usein, että lapset ovat syy hoitaa parisuhde kuntoon ja korjata ongelmat. Lapset eivät voi olla syy siihen, että ei voi erota. Jos korjaaminen ei onnistu, onko lapsillekin parempi vaihtoehto, että uskalletaan eroa? Lapset kopioivat vuorovaikutusmallin omaan elämäänsä ja siitäkin vanhemmat ovat vastuussa. Pyrimme auttamaan ihmisiä siinä, minkä tien he valitsevat.
Pekka Puukko jatkaa, että tutkimusten mukaan rakastumisen vaihe kestää 1,5 vuotta ja sen jälkeen parisuhde alkaa realisoitua. Rakastumisvaihe on tila, jossa muun muassa sanattomasti luetaan toisen viestintää. Se palvelee Puukon mukaan elämää ja perhe-elämää. Joskus siitä tilasta palataan kuitenkin arkeen.
– Myöhemmin iso parisuhteen haaste on, että kuinka paljon se kestää erillisyyttä. Miten sallitaan toisen ehkä erilaiset ajatukset ja tunteet, jotka voivat mennä eri vauhtia kuin omat. Silloin pitää tajuta, että olemme silti pariskunta ja rakastan toista.
Rakastaminen on Puukon mukaan aktiivinen rooli. Se on hyvän tekemistä toiselle ja tietyistä asioista huolehtimista yhteisessä elämässä.
– Rakkaus ei ole taikapölyä, joka tulee ja sitten häviää. Rakkaus on tunnetason jakamista ja läheisyyttä. Se synnyttää ja ylläpitää rakkautta. Olen myös pappi ja alttarilla sanon samoja asioita kuin perheneuvojana. Rakkaus säilyy, jos elämä on reilua, ja jos siinä on riittävästi puhumista ja kosketusta.
Mitä Pekka Puukko vastaa kysymykseen mikä rasittaa hänen omassa parisuhteessaan eniten?
– Vaikka itsellä on tietoa paljon, omassa parisuhteessa sortuu joskus asioihin, joista ei ole kovin ylpeä. Samat haasteet ja kivut kohtaavat ammattilaistakin. Olisimmeko ammattilaisia, jos eläisimme ihan toista elämää kuin asiakkaamme. Elämän keskellä näitä asioita opitaan.
Jyväskylän seurakunnan alaisuudessa toimiva perheasiainneuvottelukeskus täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Se ottaa vastaan noin tuhat asiakasta vuodessa koko Keski-Suomen alueelta.
Valtakunnallisesti perheneuvonta lähti käyntiin vuonna 1944.
– Sotien jälkeen oli aikamoista kaaosta perheissä. Oli hätäisesti solmittuja avioliittoja ja sodan oloissa oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Sodasta tuli kotiin traumatisoituneita miehiä ja eroluvut olivat todella korkeat. Perheneuvonta syntyi vastaamaan siihen hätään. Jos jotain perinteistä voi nostaa esiin, niin se on se, että pyrimme vastaamaan ajankohtaisiin kysymyksiin ja tämän päivän ihmisten hätään.